Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

4 стъпки за добро храносмилане според аюрведа

Ключови думи: аюрведа, добро храносмилане, храни, съвети

Аюрведа е индийска философия за добър живот, за постигане на повече душевно и физическо здраве. Както знаем, доброто храносмилане е в основата на това да бъдем здрави, щастливи и енергични. Как можем да подобрим храносмилането си според аюрведа, вижте няколко лесни стъпки.

Избягвайте да ядете, когато не се чувствате емоционално заредени

Когато изпитвате негативни емоции като скръб, гняв, тревога, избягвайте да се храните. Според аюрведа, емоциите са като храна и ако не се усвояват правилно, те могат да станат вредни за нас.

Гответе с аюрведа подправки за добро храносмилане

Аюрведа използва редица ароматни подправки, които имат разнообразни ползи за здравето, включително и за това на храносмилателната система. Тези подправки подобряват усвояването на полезните хранителни вещества от храните. Добри примери са семената от кимион или семената от сминдух, които намаляват риска от стомашни киселини, газове и подуване на корема. Куркумата също е чудесна в този смисъл.

Парче пресен джинджифил и щипка сол преди хранене

Джинджифилът е чудесна подправка за насърчаване на храносмилането и е особено полезна при запек, газове в корема, гадене. Според аюрведа джинджифил може да се консумира преди хранене за добро храносмилане. Обелете малко парче корен от подправката и я нарежете на тънки ивици. Сложете я в буркан или купичка и покрийте със сок от лайм и хималайска каменна сол. Оставете за 20-30 минути, за да се маринова.

Може и да не слагате сол, ако не консумирате, но солта също е добра за храносмилането. Аюрведа препоръчва каменна сол, която съдържа полезни микроелементи, като калий, желязо, калций, цинк, магнезий и мед. Ако сте в период на менструация, имате кървене от носа или всякакъв вид кървене, избягвайте консумацията на джинджифил.

Изчакайте храната ви да се храносмила добре, преди следващото хранене

Водим натоварен начин на живот, понякога хапваме на крак, бързо, обичаме да си дояждаме с лакомства или да ги консумираме като междинни хранения. Навик, който сякаш не сме забелязали, че е част от живота ни. Когато храносмилателната система не получава достатъчно време, за да преработи консумираната храна, това може да доведе до редица чревни смущения. От друга страна, когато храната е усвоена правилно, ние се чувстваме физически по-леки, като цяло сме по-енергични и тогава усещаме истински глад и е време за следващото хапване.

източник: az-jenata.bg

1
Коментара по темата
1.
Оптимиста
11.01.2022 11:50:23
Тоя не е едно време.В сегашното ежедневие си затрупан от всякъде с негативизъм.По радиото ,телевизора ,интернет и дори хората вече са негативни .Целият свят стана негативен.Вие за какъв позитивизъм ми говорите на хранене.Депресията е обвзела целия свят.Пандемия, безпаричие ,мизерия ,високи цени на храни ток вода и всякакви битови притурки ,чрез които преживяваме.Къде има позитивизъм във всичко това.
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила