Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим капама за коледната трапеза

Ключови думи: Как да приготвим капама за коледната трапеза

"Ой, Коледо, мой Коледо роди ми се Боже чедо. Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица...“

Всички ние сме чували този стих от коледарите, които обикалят из къщите. Но преди да ги посрещнем в своя дом и ги нагостим с колачета, трябва да се подготвим отрано за празничната трапеза.

След като мине Бъдни вечер, някои колят прасе за Коледа и похапват мръвки, пийвайки руйно вино или друг любим алкохол. Други пък задължително пълнят глинен гювеч с месо и кисело зеле, за да похапнат капама. А тя се приготвя лесно, стига да разполагаме с нужните продукти и да знаем някои тънкости.

Ето какво ви е необходимо за нея:
- 1 кисела зелка;
- 500 г свинско месо;
- 500 г телешко месо;
- 500 г пилешко месо;
- 1 парче кървавица;
- 150 г сланина;
- 1 ч. ч. ориз;
- 4-5 скилидки чесън;
- няколко зърна черен пипер;
- дафинов лист;
- 1 ч. л. чубрица;
- 1 /2 ч. ч. брашно;
- кимион и сол на вкус;
- около 3 ч. ч. вода;
- 1 ч. ч. червено вино.

Начин на приготвяне: Взимате киселото зеле и го нарязвате на ситно. Отделяте няколко по-големи листа, които да ползвате по-късно. Измивате ориза, поставяте го на котлона, като добавяте солта, подправките и наситнения чесън.

Слагате и киселото зеле, като добавяте малко вода, за да поеме от нея. Взимате подходящ глинен съд и на дъното нареждате нарязана сланина. Отгоре изсипвате малко смес от ориз и зеле, а върху нея – парчета свинско месо. После пак зеле и ориз, телешкото месо, като върху него се нареждат останалите резени сланина. Пак ред зеле, пилешкото и кървавицата. Накрая е хубаво да залеете с червеното вино и около 2 чаши вода.

После „завийте“ с няколко листа, за да не загори. След като сложите капака на съда, добавете предварително омесеното от вода и брашно тесто, за да се запечата хубаво. Хубаво е капамата да къкри във фурната поне 5 часа, при това на бавен огън. След като заври, градусите се намаляват.

Пробвайте рецептата, която е за 8 порции. Да ви е сладко!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Наказание в детска градина: Дете да чисти тоалетна с голи ръце Случаят е от Пловдив и се проверява САЩ поискаха от Европа да забрани програмите за многообразие Френски компании са получили писма, с които ги призовават да спрат да назначават по пол, раса или религия
Петна от мазут в морето край Варна в дигна на крак институциите От Областната администрация заявиха, че се очаква да се извърши проверка и кой е отговорен С 30% са се увеличили пенсиите за инвалидност за година Това сочат данните на НОИ
Учителка в детска градина накара дете да чисти тоалетна с голи ръце? Какво се случва в Пловдив? Много неприятно провинение в Бургас Мъж без книжка шофира дрогиран
Украинец шофира пиян из бургаски комплекс Полицията го задържа Бургаски огнеборци с бърза намеса Изгасиха горящи дървени плоскости 
Мъж от Бургас показа какво не трябва да се прави зад волана Кара мъртво пиян Бургазлия с голям удар в "Капките" Вени е първият участник от този сезон с две победи
Трагедия в Турция Загинали и ранени при катастрофа между кола и пътнически автобус Какво време ни очаква в понеделник? Значителна облачност в България