Как да приготвим капама за коледната трапеза
"Ой, Коледо, мой Коледо роди ми се Боже чедо. Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица...“
Всички ние сме чували този стих от коледарите, които обикалят из къщите. Но преди да ги посрещнем в своя дом и ги нагостим с колачета, трябва да се подготвим отрано за празничната трапеза.
След като мине Бъдни вечер, някои колят прасе за Коледа и похапват мръвки, пийвайки руйно вино или друг любим алкохол. Други пък задължително пълнят глинен гювеч с месо и кисело зеле, за да похапнат капама. А тя се приготвя лесно, стига да разполагаме с нужните продукти и да знаем някои тънкости.
Ето какво ви е необходимо за нея:
- 1 кисела зелка;
- 500 г свинско месо;
- 500 г телешко месо;
- 500 г пилешко месо;
- 1 парче кървавица;
- 150 г сланина;
- 1 ч. ч. ориз;
- 4-5 скилидки чесън;
- няколко зърна черен пипер;
- дафинов лист;
- 1 ч. л. чубрица;
- 1 /2 ч. ч. брашно;
- кимион и сол на вкус;
- около 3 ч. ч. вода;
- 1 ч. ч. червено вино.
Начин на приготвяне: Взимате киселото зеле и го нарязвате на ситно. Отделяте няколко по-големи листа, които да ползвате по-късно. Измивате ориза, поставяте го на котлона, като добавяте солта, подправките и наситнения чесън.
Слагате и киселото зеле, като добавяте малко вода, за да поеме от нея. Взимате подходящ глинен съд и на дъното нареждате нарязана сланина. Отгоре изсипвате малко смес от ориз и зеле, а върху нея – парчета свинско месо. После пак зеле и ориз, телешкото месо, като върху него се нареждат останалите резени сланина. Пак ред зеле, пилешкото и кървавицата. Накрая е хубаво да залеете с червеното вино и около 2 чаши вода.
После „завийте“ с няколко листа, за да не загори. След като сложите капака на съда, добавете предварително омесеното от вода и брашно тесто, за да се запечата хубаво. Хубаво е капамата да къкри във фурната поне 5 часа, при това на бавен огън. След като заври, градусите се намаляват.
Пробвайте рецептата, която е за 8 порции. Да ви е сладко!
Добави Коментар