Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Каква точно е разликата между млечния и черния шоколад

Източник: Az-jenata.bg
Ключови думи: черния шоколад, млечния шоколад, разлика между черния и млечния шоколад, флагман

Шоколадът е любимото лакомство на много хора по света. Различните му форми носят наслада и фантастични моменти на изкушение. Макар че първоначално шоколадът се е консумирал под формата на ферментирала напитка, от десетилетия той се е превърнал в сладко и вкусно лакомство, на което малко хора могат да устоят. Семената на какаовото дърво ферментират, сушат се, изпичат се и се превръщат в зърна, които днес използваме за направата на шоколад и шоколадови изделия.

Най-разпространените форми на шоколада са млечният и черният шоколад. Количеството обработка и преработка е един от основните показатели, по които се различават двата вида шоколад. Колкото по-преработен е шоколадът, толкова повече намаляват количеството и качеството на съдържащите се в него хранителни вещества. Антиоксидантите и минералите са сред тях. Ако шоколадовите блокчета, които обичате да хапвате, са силно обработени, обикновено губят хранителната си стойност.

Млечният шоколад е доста по-преработен от черния. Естествената нерафинирана и необработена форма на шоколада съдържа много антиоксиданти и минерали. Млечният шоколад е доста по-беден на тези ценни вещества от черния. В млечния шоколад се съдържат значително повече захар и мляко, което добавя и допълнителни мазнини към него.

Черният шоколад съдържа повече от ценните хранителни вещества. Той също съдържа захар, но в по-малки количества. Това го прави по-здравословният вариант от двата, според healthdigest.com. Черният шоколад е по-малко обработен и рафиниран от млечния, с по-малко допълнителни примеси, според shape.com. Той е чудесен източник на флавоноиди – вид антиоксиданти.

Флавоноидите имат свойството да подобряват сърдечносъдовата функция, понижават кръвното налягане, лошия холестерол, потискат възпаленията. Колкото по-високо е съдържанието на какао в черния шоколад (над 70 или 80%), толкова по-богат е на флавоноиди.

Важно е да се отбележи обаче, че само защото черният шоколад е по-здравословният вариант в сравнение с млечния, това не означава, че може да се консумира в големи количества. Той е калоричен. Съдържа захар и може да има всички потенциални ефекти от това – наднормено тегло, инсулинова резистентност, повишен риск от диабет. Препоръчителни са минималните количества черен шоколад на ден, дори не всеки ден.

Централно място в храненето трябва да заемат плодовете, зеленчуците, здравословните източници на протеини и полезни мазнини.

2
Коментара по темата
2.
То у нас всичко е шменти-капели
16.12.2021 18:03:57
У БГ и черният шоколад не е черен. Как шоколад, който със съдържание на какао 40-45% се нарича черен? Под 75-80% забравете да има черен шоколад
1.
много просто
16.12.2021 16:42:41
Едното е шоколад (АКО е шоколад), а другото не е.
  Добави Коментар
Наградиха Боряна Миткова и Златка Райкова Присъстваха куп знаменити имена от шоубизнеса Потъна в скръб Майкъл Дъглас бе добър приятел с Вал Килмър
Получи голямо признание Невяна Владинова с успехи и като съдийка Тази новина сигурно ще зарадва Тръмп 155 000 работни места повече в САЩ
Много е щастлива Лорънс с второ дете Биячът на метеоролозите ги карал да си почистят кръвта Румяна и Георги Златанови благодарят на Бог, че са живи след нападението
Бе на косъм от смъртта Скалата можеше да загине Избухна скандал с него Ван Дам е на 64, може да влезе в затвора
Полицията го търси Мъж изчезна Дете престъпи закона Неприятен случай в България
Взе разтърсващо решение Отказва се от спорта на 21 години Спешни мерки заради обилни валежи взеха... Във Враца