Дни преди Никулден цените на рибата тръгнаха нагоре, кг шаран – 6 лв.
Цената на никулденския шаран скочи до 6 лева за килограм, установи проверка на Флагман.бг на рибния пазар „Краснодар“.
За Никулден традицията повелява на трапезата да се сложи рибен курбан или да се сготви шаран, тъй като той се смята за "слуга" на Свети Никола. Когато домакинята почиства рибата от люспите, трябва много да внимава да не паднат на земята, тъй като заедно с тях ще "изпадне" и имането на дома.
В лицензираните магазини в момента цената на шарана е около 5,40 лева/кг, но в следващите дни се очаква цените на вносната риба да полетят нагоре.
Пресният чернокоп също е сред най-предпочитаната риба за празника. Миналата година килограмът му беше 8 лв., а днес е 6 лв. В момента морето ври от риба, има рекорден улов на чернокоп, което морските вълци приемат като добър знак, именно затова цената му по тържищата е паднала.
Доста повече ще изръсим, ако предпочетем на празничната си трапеза да сложим лаврак. В момента стойността му на пазар „Краснодар“ е 14 лв/кг.
Ципурата ще ни струва около 12 лева/кг, а пъстървата – 10-13 лева/кг.
Клиентелата все още е слаба, но продавачите се надяват преди 6 декември да видят дълги опашки пред павилионите си. Вносната риба и морските продукти у нас ще поскъпнат заради скока на цените на транспорт от далечните страни. Доставките от азиатския пазар вече струват с до 4 пъти повече. Все още не е ясен точният размер на увеличението, тъй като то ще бъде строго индивидуално за всеки търговец и магазин.
В Черно море има едва 20-30 вида риба, докато вносните достигат до 300, сред които скумрия, мерлуза, херинга, хек, които са най-популярни сред консуматорите любители у нас.
През последните години се забелязва, че в равнинните части на страната се яде повече шаран, а във високопланинските – пъстърва.
Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) планират да започнат проверки дни преди празника. Тъй като през тази година 6 декември се пада в понеделник, то това означава, че те най-вероятно ще започнат още утре.
Инспектори от санитарното ведомство съветват потребителите да следят за следните неща, когато подбират риба за своята празнична трапеза - очите й трябва да бъдат изпъкнали и бистри, хрилете с розово-червен цвят, слузта по тялото не трябва да е обилна, люспите да са плътно прилепнали към тялото, а коремчето да не е издуто.