Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гроздето се оказа по-полезно, отколкото сте предполагали

Ключови думи: грозде, грозде ползи, ползите от грозде, за какво е полезно гроздето

Здравето на червата е по-важно, отколкото си мислим. Те подпомагат борбата с различни заболявания, взаимодействат с мозъка, поддържат общото състояние на организма на необходимото ниво, включително работата на стомаха.

Според публикация в портала „Eat This, Not That“, здравето на червата може да се подобри чрез достатъчно сън, редовни упражнения, минимизиране на нивата на стрес и здравословно хранене.

Специалистите непрекъснато изследват различни храни, които биха могли да окажат положителен ефект върху червата. Според ново проучване на учени от Калифорнийския университет, гроздето може да подобри чревната микрофлора.

Гроздето е полезно за здравето. То помага и в борбата с безсънието, стимулира работата на дебелото черво и дори облекчава симптомите при химиотерапия. Гроздето може да има също положителен ефект върху чревния микробиом и да понижи нивото на холестерола и на жлъчните киселини, се казва в проучване, публикувано в списание „Nutrients“.

Гроздето е с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, включително катехини. Те помагат за лечение на възпаления, повишават нивата на пробиотиците и възстановяват баланса на чревната микрофлора.

Изследователи от Калифорнийския университет проведоха проучване, в което доброволци консумирали ежедневно в продължение на четири седмици 46 грама гроздов прах, еквивалентен на две порции трапезно грозде. След оценка на микробиома четири седмици по-късно, учените открили значително увеличение на микробното разнообразие. Освен това е регистрирано намаление на лошия холестерол с 5,9%.

В материала се уточнява, че чревната дисбиоза може да доведе до стомашен дискомфорт и оплаквания като синдром на раздразнените черва и затлъстяване.

Скорошно проучване доказа, че консумацията на грозде или гроздов прах има благоприятен ефект върху чревната микробиома и общото здравословно състояние. Гроздето увеличава значително разнообразието от чревни бактерии, като по този начин помага на имунната система да функционира правилно, което намалява риска от развитие на каквито и да е заболявания.

Източник: БГНЕС

1
Коментара по темата
1.
Реалист
28.11.2021 14:14:18
Е ние затова редовно пием ферментирал гроздов сок или дестилиран такъв.
  Добави Коментар
Иззеха анаболни стероиди за над 500 000 лева в Студентски град Месечно от схемата са печелени около 120 000 лева Какво се случи с нея? Изчезнала е безследно 
Кметът Николай Димитров: Равда има най-дългия туристически сезон в община Несебър Равда и Несебър вече се възприемат като едно цяло – туристите трудно могат да направят разлика между двете селища благодарение на унифицираната инфраструктура, отбеляза градоначалникът Лоша новина за великденската салата Пълна е с нитрати 
Този празничен Великденски козунак на плитка стана любим на синовете ми и дори свекървата ме похвали Сложих шипков мармалад в козунака и у дома са във възторг Ситроен потегли сам и помете в гръб бургазлийка до център "Мадика" Жена влезе в болница, след като...
Мая Манолова разпродавала дрехите си в интернет Закъсала ли го е финансово бившата омбудсманка, питат в социалните мрежи Агнешкото стана празничен деликатес, внасяме яйца на поразия За една година сме произвели малко над 6000 тона агнешко месо
Защо си сложи вентилатор между краката Имах чувството, че се задушавам в костюма, който беше от дупанперд, признава победителката от последния епизод на Капките Младеж умря след луда нощ в Тайланд Препил е с лош алкохол
Радостин Василев с коментар за вота на недоверие Ето какво коментира лидерът на МЕЧ В Бургас ще се състои среща в памет на жертвите от атентата в "Света Неделя" Днес се навършват 100 години от най-мащабния терористичен акт в историята на България