Нещата, които мислим за български, но не са
Какво по-патриотично от това да хапнеш една топла баничка с айрян? Но, както се оказва – доста неща. Много от любимите ни типично “български” явления всъщност са възникнали в чужбина, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето някои от тях:
Баничката с айрян
Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният "роднина” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.
Чалгата
Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият ѝ родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното “Айдеее!”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума.
Жълтите павета
Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди – като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави... Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.
“Бански на лалета”
Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати” пък използва инструментала на “Speedy Gonzales” на Пат Буун.
Млякото с ориз
Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат “оризов пудинг”. Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.
Турския бюрек не е баница, той е с дебели кори. Плюс това няма как османците да накарат всички българи да заобичат тяхно ястие дори за 500г, особенно щом българина свързва баницата с религията си. На коледа българина прави баница, а преди години на Велик ден също е имало баница с коприва или сладка баница , докато не я изместил козунака
Няма как някой да ме убеди че българина 500г е пазил религя борил се за нея и в същото време вкарал ястието на подтисника си в почит на рождество.