Девет взеха лиценз за новия хляб, засега няма бургазлии
Нито един от големите производители на хляб в Бургаска област не е получил разрешение да произвежда по новия стандарт „България”. Три седмици след официалното му въвеждане, вече девет фирми са получили одобрение за производство, става ясно от регистъра на предприятията в Агенцията по храните. Засега обаче на пазара са пуснати партиди хляб само на една компания и само в най-големите градове.
Според списъка на агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт, са получили две мелници - софийската "София мел" и сливенската "Мелница Сливен 2003", съобщава „Дневник”. Те са заявили за производство трите възможни вида брашно - бяло, типово и Добруджа. Други седем компании пък са получили разрешение за производство на хляб с марката "България". Това са софийските компании "Хлебни изделия - Подуяне" (дъщерна компания на "Нилана") и "Унипек", добричката "Савимекс", търновската "Яна-1 - Д.Димитров" и "Хлебозавод Стражица" в гр. Стражица. Петте дружества са поискали да произвеждат трите хляба по стандарт - бял, типов и "Добруджа".
В регистъра на агенцията по храните е и пазарджишката компания "Хлебмаш комерс", която ще произвежда само бял хляб с марката "България", както и "Хлебопроизводство и сладкарство - Велинград", които ще произвеждат бял хляб и хляб "Добруджа".
в дните преди Великден на пазара са били пуснати и първите партиди с хляб по новия стандарт. Засега продуктите се предлагат само в София и в по-малката разфасовка от 650 грама. Цената на един хляб е 90 стотинки.
Според въведените стандарти, хлябът с марката "България" може да се произвежда само от брашно от I, II и II Б група, произвеждано от одобрени мелници. В него се допуска още вода, мая и сол.
Преди седмици общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия” се похвали, че от създаването си досега винаги е работило по този стандарт. Засега обаче то не фигурира в списъка. Друг голям производител в Бургас е „Джейелпи” на общинския съветник от ГЕРБ Димитър Людиев, които е и шеф в регионалния и националния съюз на хлебопроизводителите. Още един политик в региона – бившият и настоящ кандидат за кмет на Айтос – Стоян Колев – се занимава с производство на хляб. Той пласира продукцията си основно в собствената си търговска верига „Перла”.
Добави Коментар