Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кога не трябва да ядем картофи

Ключови думи: картофи, кога не трябва да ядем картофи, флагман

Картофите присъстват традиционно на нашата трапеза в различни разновидности – печени, пържени, варени, смесени с други храни. Но много хора изобщо не подозират, че има заболявания, при които трябва да се откажат от картофите или поне да намалят консумацията им.

Според лекарите картофите са много полезни в умерени количества. Те са източник на диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Кореноплодното съдържа натрий и калий, които са необходими за добре координираната работа на клетките в организма. А витамините С и В6 участват активно в имунните процеси.

И все пак, кой не бива да яде картофи?

Те не се препоръчват при хора с гастрит с понижена киселинност и при затлъстяване. С такива заболявания е по-добре количеството консумирани картофи да бъде до 10% от дневния прием. Строго се забраняват картофите за хора с диабет и с метаболитен синдром.

Популярното кореноплодно има висок хипогликемичен индекс – повече от 70 единици, затова не бива да се яде и при нарушен въглехидратния метаболизъм. Понякога се среща и индивидуална непоносимост към картофите, което може да доведе до алергични реакции. Ако случаят ви е такъв, непременно се консултирайте с диетолог.

За предпочитане е картофите да се варят или да се приготвят на пара. Не забравяйте, че е опасно да се ядат с кората, затова е добре да се откажете от този начин на приготвяне. Кората натрупва в себе си вредни вещества от въздуха и почвата. Добре е да намалите консумацията на пържени картофи, защото те съдържат токсични вещества и нежелани мазнини.

За да намалите до нула риска от странични ефекти, помислете за няколко нюанса:

• Избягвайте зелените корени. В такива картофи се натрупва веществото соланин, което разрушава клетките и причинява отравяне;

• Не гответе на твърде високи температури, защото тогава в картофите остават малко полезни вещества;

• Интересувайте се от мястото и условията на отглеждане.

Не забравяйте, че много зависи от вашата чревна микробиота. Онези, които нямат сериозни заболявания, метаболитни нарушения или индивидуални реакции, могат да ядат спокойно картофи. Но все пак не бива да се забравя, че оптималното количество без вреда за здравето е 300 г два пъти седмично. 

Източник: БГНЕС

1
Коментара по темата
1.
Kasim sandal
06.11.2021 10:30:46
Kato gi vnasqt ot Turcia ne sa qdat osobeno po praznicite
  Добави Коментар
Поредна катастрофа на фатална отсечка По информация от полицията, за щастие, този път няма пострадали Мъж от село Оризаре кара мъртво пиян За щастие не се стигна до инцидент
Отличник е в... Масажите Млада жена от Бургаско реши да краде, полицията я сгащи Престъплението стана в Поморие
Депутатите обсъждат вота на недоверие Гласуването ще е към края на традиционната работна седмица Ето какво ще е времето Дъжд почти в цяла България
Авиобаза Граф Игнатиево очаква ценни придобивки за българската армия В ход е модернизиране на родните ВВС Струва 170 бона Някои котета са само за богаташи
Сложи край на любовна приказка 27-годишната Синди е сама Не отиде на погребението на бившата си жена Дейвид Хаселхоф може би не се разбира с близки на Памела Бах
Разплака се, защото... Трябваше да снима неприятна за нея сцена Направи скандално признание Чаровна дама си има приятели с екстри