Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да направите най-добрия сладкиш

Ключови думи: как да направя сладкиш, рецепта за сладкиш, сладкиш от дюли

Дюлите са изключително ароматни есенни плодове, които обаче не е за препоръчване да се консумират сурови, тъй като предизвикват проблеми със стомаха. Печени или варени обаче имат още по-богат вкус. Те съдържат провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Семената на дюлята са много полезни, защото са богати на биологичноактивни вещества. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор, мед.

 

Бутер тарт

 

ПРОДУКТИ1 лист бутер тесто, 2 дюли, 4 с. л. мед, 30 мл тъмен ром, 250 мл животинска сметана, 5 жълтъка, 100 г филирани бадеми.

ПРИГОТОВЛЕНИЕТестото се размразява леко и се разточва върху набрашнен плот на тънка кора. Изрязва се кръг с диаметър, по-голям от предвидената форма за печене. Тестеният кръг се поставя във формата, надупчва се с вилица и отгоре се слага хартия за печене и морска сол, за да не се надигне. Пече се на 200 градуса с вентилатор за 20 минути, хартията се маха и се допича още 10 минути. Дюлите се обелват и се нарязват на полумесеци. Жълтъците се разбиват леко с телена бъркалка. Прибавят се ромът, медът, сметаната и смлените ядки и отново се разбива. Дюлите се подреждат върху изпеченото тесто. Отгоре се сипва сместа с жълтъците и десертът се пече на 160 градуса с вентилатор за 45 минути.

 

Печени със сметана

ПРОДУКТИ2 дюли, 500 г захар, сокът от 1 лимон, 3 карамфилчета, 60 г орехи, 1 щипка сол, 100 мл животинска сметана.

ПРИГОТОВЛЕНИЕДюлите се белят, разполовяват се и се почистват от семките. Корите и семките се завързват в марля. В 500 мл вода се изсипва лимоновият сок. Дюлите се потапят за 2-3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват. След това се изваждат и се подреждат в подходящ съд. Заливат се с 400-500 мл вода, в съда се слага и марлята. Оставя се на огъня водата да кипне. След 10 минути се добавят карамфилът и захарта и се готви на много слаб огън около 2 часа, като плодовете периодично се обръщат. Изваждат се и се оставят леко да се охладят. Орехите се напръскват с вода и се поръсват със сол. Запичат се на сух тиган до готовност. Изваждат се и се накълцват на едро. Дюлите се сервират с разбита сметана и накълцани орехи.

 

Щрудел

ПРОДУКТИ1 пакет точени кори, 1 ч. ч. захар, 4-5 средно големи ябълки, 3 дюли, 125 г краве масло, орехи, канела, пудра захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕЯбълките и дюлите се почистват и се настъргват. Ябълките се смесват с канелата, а дюлите се слагат в тиган с 2-3 с. л. захар, докато омекнат. Ябълките и дюлите се смесват. Маслото се разтопява и от него се слага върху корите. Следват захар, орехи и смес от ябълки и дюли. Завиват се на руло. Поставят се в намазнена тавичка. Завиват се по 2 или 3 кори (в зависимост от дебелината им). Отгоре се залива с остатъка от маслото и се слага да се пече. След като изстине, се поръсва с пудра захар. 

 

Кекс

ПРОДУКТИ:  2 дюли, 250 г брашно, 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 с. л. бакпулвер, кората от 1 лимон, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

ПРИГОТОВЛЕНИЕДюлите се белят и се режат на тънко. Поръсват се със захарта и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Съдът се слага на огъня, щом водата кипне, се готви още около 15 минути – докато плодовете омекнат. Отцеждат се и се оставят да се охладят. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, млякото, бакпулвера, брашното, настърганата кора от лимон и солта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и малко по малко се добавят към сместа с жълтъците. Разбърква се. Форма за торта с махащо се дъно (с диаметър 26 см) се застила с пергаментова хартия, а стените се намазват с масло. Тестото се сипва в подготвената форма и отгоре се подреждат дюлите. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и се поръсва с пудра захар.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Почитаме жертвите на Холокоста Тази година се навършват 80 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау" Интересен празник е Какво казват знаците за 27-и януари?
Любопитно събитие в Бургас Фестивал в подкрепа за китайската общност Какво време ни очаква? Предимно слънчево и почти тихо днес
Бишва любима на Гришо яхна... Мощен мотор Скандалът в борбата не стихва "Затриваме децата, а федерацията се интересува само от чужденците", твърди олимпийският шампион Георги Мърков
Нищо ново! Лукашенко пак спечели изборите в Беларус Получи подкрепата на 87 % от избирателите, според екзитпола Огромен протест в Гърция Съседите търсят справедливост след влакова катастрофа
Русия съобщи, че е завладяла... Още едно село в Донецка област Отново показа класа Попов с престижно класиране
Много е щастлива Известна певица се радва на лични и професионални успехи Бизнесът му тръгна от видеокасетки, а днес е един от най-богатите в държавата Божидар Колев е съсобственик на "Технополис" и "Практикер"