Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ресторантьори пестят съставки от менюто, за да намалят разходите

Ключови думи: ресторантьори, разходи

Поскъпването на тока и горивата поставя бизнеса и всички нас пред сериозни изпитания. Някои ресторантьори започнаха да пестят от големината на кюфтето, от съставките в салатата, покривките и какво ли не. Други пък правят сложни сметки как да задържат работниците си във фирмата, при положение, че поскъпването на тока „изяжда” поне няколко заплати всеки месец, пише Нова тв. 

Ресторантьорството е семеен бизнес за Ивайло Минков и хората около него от години. Последната сметка за ток го изправила пред сериозна дилема. 

„Тежи ужасно! В момента електроенергията, която аз съм заплатил за миналия месец, е почти две работни заплати за двама служители. Това не е малко, нали. Аз винаги смятам нещата в работна ръка, защото там ми е наистина силата. В момента разходите са все едно съм наел още двама души, а пък те не вършат нищо”, обяснява той.

Петко Петков работи в ресторанта вече 13 години и забелязва как поскъпването и ограниченията заради пандемията се отразяват зле на бизнеса.

„Капацитет имаме да кажем - 90 места, които не се пълнят постоянно, както беше преди. В същото време и цените се повишиха, с около десетина процента. Принудени сме и ние леко да променяме цената. Просто всичко поскъпва”, посочи Петков.

Собственикът обаче не смята да пести за сметка на клиентите, въпреки че е чувал как вече го правят някои негови колеги. Вместо текстилни покривки, използват хартиени салфетки, за да пестят от прането, прибират подправките, не слагат лук в салатата.

„Хората намират някакъв начин да спестят, но ако сервираме на един господин една салата и не му дадем такъв прибор, ще бъде, как да кажа, непрофесионално. Нали все пак тази салта трябва да бъде овкусена по начин, който той харесва. Ако не е бяла покривката и ние спестим, също няма да е уютно. По този начин може да загубим клиенти, а не да ги спечелим. Икономията някой път вреди”, каза Ивайло Минков.

Той няма никакво намерение да съкращава хора. „Засега нямам никакви такива намерения. Моят персонал е дългогодишен. Има хора, с които работим от 29 години, добавя Минков. 

Смята, че проблеми с поскъпването на тока и горивата имат всички във всеки бизнес. „На пазара има много спекулации. Трябва да се появи някакъв регулатор и това да престане – и икономически, и политически. Аз така го виждам. Ако нещо се случи в света, а има такива механизми, големите държави и властимащите могат да предприемат мерки”, допълни Минков.

Дотогава единственото, на което ще може да продължи да разчита, е това, на което е разчитал години наред - помощта на екипа си в ресторанта и на семейството.

4
Коментара по темата
4.
бургазлия
17.10.2021 06:40:46
След като 1к лева те събарят си много зле. Още ли слагаш месо в кафето?
3.
тия тъпи ,, ресторантьори,,
16.10.2021 15:00:45
за толкова години ,, бизнес ,, щом не са създали постоянна клиентела
не стават за нищо

явно ще фалират
2.
До 1
16.10.2021 12:48:15
Е, ама по-тежко звучи имам ресторант, кафе и др. Отколкото да кажеш ми освен за чистач/ка друго не става от мен, защото повечето са нагласени и сами провъзгласили се, че видиш ли те готвели у тях, ама то загорял боб и мазна кухня с чия не всеки хапва, за това не им върви
1.
Мъчат се и отлагат фалита, който наближава
16.10.2021 11:53:04
Тези с пестенето от кюфте, салата и т.н. накрая ще си спестят и целият бизнес. Защо се мъчат, а не затварят? Бизнесът не е за всеки. Като не можеш - затваряш и отиваш да носиш чували на пристанището. Е, то в Бургас и пристанище си нямаме вече
  Добави Коментар
Рецептата за тези солени тригуни е на свекърва ми и си я пазя като зеницата на окото Рецептата за тези солени тригуни е на свекърва ми и си я пазя като зеницата на окото Жестока трагедия! 22-годишен шофьор се заби в стълб, загина 14-годишната й спътничка Шофьорът е в изключително тежко състояние
Мед с виагра залива пазара Веществото съдържа смес от мед и лекарство, подобно на виаграта, и се продава на черния пазар в някои нощни магазини за по няколко евро Доц. Атанас Мангъров каза какво да правим, за да се предпазим от грипа Началната остра фаза е около 4-5 дни, но някой път продължава до 7-8 дни
Рецепта за домашен шоколад за 20 минути, с който децата ще бъдат във възторг Много лесно се приготвя Българската полиция e "блокирала спасяването" на трима мигранти, които по-късно замръзнаха до смърт NNK и CRB призоваха за "независимо, официално разследване"
Бизнесът определя кибератаките като основен проблем през тази година Най-значително придвижване нагоре в класацията бележи изменението на климата Концерти, пътуващо кино, театрални постановки и стендъп комедия - какво да очакваме в Царево Силен тласък на културните събития в общината през есенно-зимния период
Конспирации, нали? Пентагонът планирал терористични атаки в САЩ, за да оправдае нахлуване в Куба В документа се изброяват много идеи за това как да се разпали ненависта на американците Техническа неизправност в инсталацията може да е причината за взрива в Банкя В къщата е имало висока концентрация на газ, каза Николай Николов
Грипът настъпва: Броят на областите в грипна епидемия достигна 11 До края на седмицата в България ще бъдат достигнати върховите стойности ISW: Военни блогъри бият тревога, че Русия остава без офицери Въпреки това обаче наскоро руските сили напреднаха и край Борова, Покровск и Курахово