Португалски тартaлети с яйчен крем
Ако някога сте били в Португалия, значи знаете, че един от най-популярните и вкусни сладкиши, които можете да опитате там, са португалските яйчени тарталети (Pastéis de Nata).
Те са направени от хрупкаво бутер тесто и са с кремообразен център от яйчен крем. Тези сладки са също толкова очарователни, колкото е едно пътуването до Лисабон.
Те съдържат само няколко съставки, а рецепта си има определена техника. Бутер тестото трябва да се приготви предната вечер, така че да има време да се охлади напълно, преди да го сложите във формите. Ако не искате да купувате форми за тарталети, можете да направите тези сладки във форма за мъфини. Разбира се можете да направите десерта и с готово бутер тесто, ако искате да ви е по-лесно.
Продукти за рецепта за 30 тарталети:
Време за подготовка: 30 минути; Време за готвене: 30 минути - общо 1 час
Необходими съставки за бутер тестото: 150 грама безсолено масло, меко; 1¾ чаши бяло/универсално брашно, ⅔ чаша вода; ¼ чаена лъжичка сол.
За пълнежа: 1 чаша захар; ⅔ чаша вода; 1 пръчка канела; 1 чаша и 6 супени лъжици, пълномаслено мляко; ½ чаша универсално брашно; 6 жълтъка; смляна канела, за поръсване.
Начин на приготвне:
1. Направете бутер тестото като в малка купа разбиете маслото (с мискер) до консистенция на заквасена сметана и добавите брашното, водата и солта. Смесете на ниска скорост, като остъргвате купата от време на време, докато сместа се събере и стане лепкава консистенция.
2. Прехвърлете я върху добре набрашнена работна повърхност и я оформете в правоъгълник. С помощта на набрашнена точилка разточете тестото в правоъгълник с дебелина 1-2 см. Покрийте със стреч фолио и оставете да почине 15 минути.
3. Махнете фолиото и разточете тестото във форма на квадрат, поръсете с още брашно, ако е необходимо. Разстелете една трета от маслото върху тестото. Запечатаайте и потупвайте тестото с точилката, прегънете тестото като пощенски плик. После отново разточете тестото в друг квадрат. Разстелете другата половина от останалото масло върху тестото. Потупайте тестото с точилката. След това навийте кората на руло .
4. Разпределете останалото масло по рулото. Накрая пак разточете тестото и го увийте в найлоново фолио. Приберете го в хладилник до много твърдо състояние, поне 2 часа, за предпочитане за една нощ.
5. Направете пълнежа: Загрейте фурната до 180 °. В средна тенджера комбинирайте захарта, водата и пръчката канела на силен огън. Оставете да заври и гответе за 1 минута, след това свалете от котлона и оставете да се охлади.
6. На леко набрашнена повърхност разстелете тестото и си нарежете равномерни квадратни филийки. Поставете всяка филийка във форма за мъфин или за тарталета като притискате с палец, така че тестото да е равномерно по дъното и страните на кухината и да се простирате на около 1 см над ръба на формите. Повторете с останалото тесто. Приберете в хладилник, докато стегне, 10 минути.
7. Междувременно в малка тенджера загрейте 1 чаша и 1 супена лъжица мляко на умерен огън, докато започнат да се образуват мехурчета за 4 - 5 минути. В голяма купа разбийте брашното с останалите 5 супени лъжици мляко. Продължете да разбивате, като добавяте горещото мляко бавно. Изхвърлете пръчката канела от захарния сироп и разбийте сиропа в млечната смес. Гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти (10 до 12 минути).
8. Добавете жълтъците към сместа и бъркайте докато се комбинират добре, след което прецедете през сито с фина мрежа. Изсипете 1½ супени лъжици от топлия пълнеж във всяка формичка.
9. Печете, докато тарталетите не станат златисто кафяви и хрупкави. Сервирайте ги леко охладени.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар