Замразен мед – защо не трябва да следвате поредната тенденция в TikTok
Лято – сезонът на сладоледите, сладкишите, лимонадата и... замразеният мед. Последното може да не звучи като типичното лятно лакомство, но потребителите в TikTok от няколко месеца са обсебени от този деликатес, който могат да си направят сами. Понастоящем видеоклиповете с хаштаг #frozenhoney са събрали над 1 млрд. гледания. Но дали това лакомство е опасно за вашите зъби? Експертите казват, че може би да.
Що се отнася до направата на замразен мед, името говори само за себе си. В TikTok потребителите обикновено изливат колкото се може повече мед в пластмасова бутилка с широк отвор и я поставят във фризера за няколко часа преди да започнат да ядат. По принцип хората стискат бутилката докато медът излезе през отвора и чупят по малко. Някои потребители дори са решили да подобрят лакомството, като добавят шоколадови или желирани бонбони.
Зъболекарите обаче предупреждават да не изпробвате тази тенденция, или поне съветват да подходите към нея изключително внимателно, поради нейната потенциално разрушаваща зъбите консистенция. Зъболекарят Питър Вонстром поддържа и двата съвета. Когато гледа как потребителите в TikTok изстискват замразения мед от бутилка, той забелязва, че лакомството има мека консистенция, която не би трябвало да причинява счупване на зъбите. От друга срана, медът, който е твърд като кубче лед, увеличава риска точно от това. Вонстром добавя, че хората с пародонтоза и кариес са по-застрашени от счупване на зъб, когато ядат замразен мед.
Счупените зъби не са единственият проблем, който замразеният мед може да причини. Зъболекарката Шарън Хуанг е съгласна, че похапването на това сладко представлява риск за целостта на зъбите. Освен това, тъй като медът има лепкава консистенция, Хуанг казва, че може да изтръгне пломби, коронки и други форми на коригираща стоматологична работа.
Яденето на замразен мед също може да увеличи риска от поява на кариес. Зъболекарката Дженифър Джаблоу обяснява как похапването му може да направи човек по-уязвим към този проблем. „Медът има тенденция да се задържа по-дълго по повърхността на зъба, а когато замръзне, продължителността, в която е в контакт с нея, се удължава“, споделя тя пред Allure.
Следването на тенденцията на замразения мед в TikTok може да има потенциал да счупи зъб, да наруши съществуваща стоматологична работа и да направи зъбите по-податливи на кариеси. Но както Ванстром посочва, докато медът е мек и не е твърд като камък, може да сведете до минимум риска от счупване на зъб. Въпреки това, ако имате пародонтоза или кухини, замразеният мед може да не е най-доброто нещо за вас.
За да избегнете появата на кариеси, винаги измивайте зъбите си след консумация на замразен мед, но не веднага. Хуан препоръчва да изчакате поне 30 минути. „Не се мийте веднага, тъй като захарта ще омекоти зъбния емайл, а прекаленото миене след хранене може да го увреди“, казва тя пред Allure.
Така че, преди да опитате любимото лятно лакомство от TikTok, просто не забравяйте да си направите график за измиване на зъбите.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар