Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Трикове, с които лютеницата ще стане бързо

Ключови думи: лютеница, домашна лютеница, рецепта, домати, чушки

Лютеницата е една от най-популярните разядки в България. Основната съставка на този продукт не са тиквички или патладжан, а червени чушки. Във всеки магазин ще намерите редици от консерви и буркани с всякакъв размер с апетитно червено-оранжево съдържание. Но готовите продукти на консервните фабрики не могат да се сравнят с домашна лютеница, чиято рецепта е различна за всяка българска домакиня. През август-септември, когато в България започва сезонът за бране на чушки и цените за тях падат драстично, всички се стремят да прибират лютеница в почти индустриални мащаби.

Как се готви най-вкусната домашна лютеница?

Пропорциите зависят от характеристиките на суровините и рецептата, която, както вече писахме, е различна за всяка домакиня. Ето защо най-важното е да разберете основните принципи на готвене. Ето ги и тях:

- Чушките са основата на ястието. Обемът на чушките трябва да бъде повече от половината. И те трябва да са с високо качество, узрели, месести и ароматни. Най -добре е да използвате сорта капия, в краен случай ще се справят и други ароматни сладки сортове.

- Чушките трябва да се изпекат. В идеалния случай трябва да използвате чушкопек, но можете да готвите зеленчуци на открит огън, във фурната, на скара или на скара .

- Доматите също трябва да са узрели, може би дори леко презрели и ароматни. Това е важно, ако не искате да се оплаквате по-късно, че тези ястия не са вкусни .

- След изпичане чушките трябва да се обелят от изгорялата кожа. Просто ги поставете в торба и ги завържете и след половин час зеленчуците ще се „изпотят“ и кожата ще се отлепи сама.

- Зеленчуците сега се пюрират индивидуално - до гладкост или на ситно. Във втория случай получавате „едросмляна лютеница“, в първия - „финосмляна“.

- Не допускайте да останат семена в пюрето! Това силно разваля вкуса.

- Следващият етап е самото готвене. Пюрето се пържи при непрекъснато разбъркване, докато водата се изпари. Лесно е да се провери готовността - ако прекарате лъжица по повърхността на сместа, трябва да остане следа.

- От подправки традиционно се добавя кимион. Но можете да експериментирате.

- Готовите лютеници се прехвърлят в чисти буркани и се стерилизират за половин час. Ако планирате да ядете лютеница веднага, тогава можете да направите без стерилизация.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мъск с много интересно изказване Милиардерът коментира технологичния напредък Мъничко куче впечатли мнозина Животното оцеля 529 дни само
Продадоха писмо от "Титаник" за невероятна сума 399 000 долара за вещта Смразяваща "находка" в коктейл Бебе змия реши да отиде на ресторант
Взе тежко решение Анчелоти си тръгва от Реал Мадрид Шокиращо провинение близо до София Мъж без книжка кара мъртво пиян
Стряскаща информация за колапса в Испания Може да няма ток 10 часа в голяма част от страната, пълното възстановяване на електропреносната мрежа ще отнеме дни... 12-годишно момче е пребито в страната Тежък случай от Луковит
Потъна в скръб Джъстин Бийбър загуби много близък човек Катастрофа с Вальо Михов Инцидентът е с ниска скорост
Путин изрази огромна благодарност към... От Кремъл поздравяват Северна Корея Българки с разтърсващи думи за хаоса в Испания Положението е тежко