Поскъпването на храните е причина за рекордната инфлация от началото на пандемията
Поскъпването на хранителните стоки е причина за рекордния ръст на инфлацията от началото на пандемията.
По-високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата. Това налага актуализация на доходите на домакинствата, съветват експерти.
Годишна инфлация от три процента и най големи ръстове при хранителните стоки, отчете националната статистика.
Върху храните се натрупва поскъпването на електроенергията и на горивата. Цените на бензина и дизела са най високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата.
„Ако действително повишението при тях е над нормалното, то очакваме също и влияние върху основните хранителни стоки, което е фактически основното перо на българското домакинство от порядъка на 30-31,32 процента разходите за храна“, коментира за БНР икономистът на КНСБ Любен Тонев.
Според него нивата на инфлацията ще се ограничат до три или четири процента, но тежката криза, която предстои заради пандемията налага актуализацията на доходите на домакинствата.
„Увеличаване на минималната пенсия, увеличаване на всички пенсии, минималната работна заплата също трябва да расте“.
Добави Коментар