Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо не трябва да прекаляваме с консумацията на маслини?

Ключови думи: маслини, полезно, вредно

Маслините са много полезни. Те са изпълнени с антиоксиданти, витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае. Не съдържат много калории, което ги прави подходящи за всякакъв тип диети. Имат богато наличие на фибри, от които се нуждаят както червата, така и имунната система.

Маслините съдържат и омега-3 мастни киселини, които се съдържат в особено голяма концентрация в пресния студено пресован зехтин. Храните с висока концентрация на тези мазнини се считат за изключително полезни за сърдечносъдовото, метаболитното здраве и здравето на нервната система.

Според healthline.com, антиоксидантите и омега-3 мастните киселини в маслините могат да допринесат в превенцията на някои видове рак, на някои хронични и дегенеративни заболявания, свързани с хронични възпаления в тъканите, предава днес.бг.

Всички тези ползи от маслините дават усещането, че можем да ядем колкото си искаме от тях. Това обаче не е точно така.

Какви са потенциалните опасности от маслините?

Както с всяка полезна храна, така и с маслините не трябва да се прекалява по една причина, за която вероятно повечето от вас забравят – богатото наличие на сол в маслините.

Наситеността на сол в маслините се дължи на саламурата и маринатата, в която най-често се предлагат. Рядко ще откриете напълно сурови и натурални маслини на пазара. За да са добре овкусени и за да са по-дълготрайни, маслините се обработват с маринати и саламури, които са изключително наситени с натриева сол.

Според Web MD, съдържанието на сол в маслините е шокиращо голямо. Само една зелена маслина съдържа около 110 мг натрий. Това количество може да не звучи много, но ако изядете повече маслини, общият прием на сол в комбинация с всички останали храни, които консумирате през деня, става твърде много за организма.

1
Коментара по темата
1.
Редакцията,
19.08.2021 13:05:17
Що такъв папагалски препечат. Маслините не се обработват със сол, за да са "овкусени" и "дълготрайни", а защото натуралната маслина е горчива.
  Добави Коментар
Бой между непълнолетни, майка се включи в сбиването (ВИДЕО) От МВР съобщиха, че е започнала проверка и случаят вече е докладван и до прокуратурата Едва оцеляла по време на първото си раждане Синоптичката разказа за най-тежкия си момент
Тези зодии са ужасни приятели Интересни поверия за днес Църквата почита Свети йеромонах Тит Чудотворец
Поредна катастрофа на фатална отсечка По информация от полицията, за щастие, този път няма пострадали Мъж от село Оризаре кара мъртво пиян За щастие не се стигна до инцидент
Отличник е в... Масажите Млада жена от Бургаско реши да краде, полицията я сгащи Престъплението стана в Поморие
Депутатите обсъждат вота на недоверие Гласуването ще е към края на традиционната работна седмица Ето какво ще е времето Дъжд почти в цяла България
Авиобаза Граф Игнатиево очаква ценни придобивки за българската армия В ход е модернизиране на родните ВВС Стрелецът да се пази от измамници, а Овенът да внимава с кого флиртува Хороскоп за деня – 2 април 2025, сряда