Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

7 причини да ядете шоколад

Ключови думи: шоколад, ползи шоколад, флагман

Едно от най-любимите сладки изкушения е шоколадът. Заради своята висока калоричност и наситеност на въглехидрати под формата на чисти захари, той се е сдобил с лоша репутация, особено в съзнанието на дамите, които се опитват да изваят формите си. И все пак никоя крайност не е препоръчителна и всеки хранителен продукт има и своите ползи. Ето и защо не трябва да се отказвате напълно от шоколада:

Той е хранителен 
Шоколадът е силно хранителен, особено тъмният шоколад с високо съдържание на какао. Той е зареден с минерали и съдържа доста голямо количество разтворими фибри. Всъщност черният шоколад е един от най-добрите източници на цинк, хранително вещество, отговорно за активирането на около 300 ензима в тялото и засилването на метаболизма. Освен това шоколадът е богат и на желязо, магнезий, мед, манган, калий, фосфор и селен. Но трябва да се консумира умерено поради наличието на наситени и мононенаситени мазнини.

Понижава кръвното налягане 
Съдържанието на флаваноли в шоколада може да стимулира ендотела, лигавицата на артериите. Това от своя страна води до производството на азотен оксид, съединение, отговорно за изпращане на сигнали към артериите за отпускане, което намалява устойчивостта на кръвния поток и намалява кръвното налягане.

Може да понижи риска от сърдечен удар
Какаото може да помогне за намаляване на нивото на LDL или лошия холестерол в кръвта, което е един от факторите, отговорни за инсулт и сърдечни заболявания. Две шведски проучвания потвърдиха, че консумацията на 19 до 30 грама шоколад на ден може да намали процента на сърдечна недостатъчност. Ползите обаче не се увеличават, когато хората консумират голямо количество шоколад

Може да намали/облекчи възпаленителни процеси 
Какаото има противовъзпалителен ефект, който може да помогне за предпазване от хронични заболявания и да ви поддържа здрави. Проучване също така предполага, че какаото може да регулира бактериалния състав на червата, което може да предизвика този противовъзпалителен отговор.

Може да предпази кожата от увреждане от слънцето
Шоколадът е полезен не само за вашето здраве, но и за вашата кожа. Биоактивното съединение, намиращо се в шоколада, може да предпази кожата ви от увреждане от слънцето, да подобри притока на кръв към нея и да я поддържа хидратирана. Често срещаното схващане, че шоколадът причинява акне, също е неправилно.

Може да подобри мозъчната функция
Ако търсите начини да подобрите когнитивната си функция, просто хапнете малко шоколад. Съдържанието на флаванол в шоколада е свързано с подобряване на мозъчната функция. Според проучване, проведено върху здрави индивиди, консумацията на шоколад в продължение на пет дни подред може да помогне за подобряване на притока на кръв към мозъка. Шоколадът може да е полезен и за възрастни хора, които се борят с умствени увреждания. Проучванията показват, че какаото може да бъде полезно в случай на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Може да подобри настроението ви
Всички ние жадуваме за шоколад, когато имаме лош ден и зад това има научна причина. Шоколадът регулира хормоните на щастието -  серотонин и допамин. Тези хормони могат да повдигнат настроението и да ви накарат да се чувствате енергични. Според преглед на осем проучвания на шоколад, публикувани в Journal Nutrition Reviews, яденето на шоколад може да помогне за повишаване на настроението ви и за подобряване на паметта ви, благодарение на мощните флавоноли в него. Може да е полезно и за хора, страдащи от депресия.

Най-здравословните опции
Има три вида шоколад – млечен, тъмен и бял. 

Млечният е най-широко разпространеният от трите и съдържа мляко, какао и захар. Съотношението на какаото и млякото варират от регион на регион. 

Тъмен шоколад – тъмният шоколад съдържа най-голямо количество какао и най-малко мляко и захар. Отново процентът на какао може да варира.

Бял шоколад – този вид съдържа голямо количество мляко и захар. А вместо чисто какао, има какаото масло и по тази причина шоколадът изглежда бял.

От трите вида най-здравословният е тъмният шоколад, тъй като има най-малко захар и най-много какао.

Колко шоколад може да ядете на ден
Прекаляването с шоколада, без значение от вида му, не е никак здравословно. Човек не трябва да хапва повече от 30-60 г на ден, тъй като продуктът е калоричен и съдържа захари. 

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Руска атака с дронове тази нощ в Харков и Запорожие Спешните служби в Украйна са взели необходимите мерки Необичаен гост: Котката Софи влезе в Белия дом Животното е част от програмата “Котки със сини якички”
Имате срок до 27 май от Мета за Фейсбук, Инстаграм и Тредс Meta ще използва лични данни на потребители, за да обучава изкуствения си интелект Уилям поема трона от Чарлз III? Макар мнозина да очакват, че младият и харизматичен принц скоро ще се възкачи на престола, реалността изглежда съвсем различна
Дърво падна и премаза автомобил в София Автомобилът е със сериозни материални щети Над 800 случая на морбили в САЩ, огнища има в 24 щата Епидемията скоро може да излезе извън контрол
Дъжд, гръмотевици и сняг връхлитат България в събота, а за Възкресение... Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 9° Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби
Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар" 18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете
3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови