Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за лазаня със спанак и рикота

Ключови думи: рецепта за лазаня, флагман

Приготвянето на лазаня, разбира се, в Италия е превърнато в истинско изкуство. Предлагаме ви в този горещ, летен сезон да се насладете на това ястие, но в един от неговите варианти без месо. В случая ще ви предложим една рецепта за лазаня със спанак и рикота.

Време за подготовка: 30 минути; Време за готвене: 30-40 минути; За 6 порции

Необходими съставки:

2-3 супени лъжици зехтин
1 кубче масло
2 скилидки чесън, тънко нарязани
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
2 килограма пресен спанак или 1 килограм замразен спанак
1 3/4 чаша рикота
2 чаши настърган пармезан плюс още 3 супени лъжици за соса бешамел
сол и черен пипер на вкус

12 листа сушени или пресни кори за лазаня

Сос Бешамел

2 супени лъжици масло
1 щипка сол
4 супени лъжици бяло брашно
2 чаши мляко
1 щипка черен пипер и смляно индийско орехче

Как да приготвите соса: 
Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Поръсете брашното и солта и разбъркайте, за да се образувате паста. Добавяйте малко по малко млякото, като бъркате непрекъснато. Сосът трябва да се сгъсти и да стане гладък и кремообразен. Подправете с черен пипер и индийско орехче.

За лазанята
Загрейте фурната до 180º. Загрейте зехтина заедно с маслото в тиган. Добавете чесъна и индийското орехче, запържете за 2 минути, след което добавете спанака. Гответе, докато спанакът омекне. Свалете от котлона, оставете да се охлади, след това оцедете колкото е възможно повече водата на спанака, като го изстискате с ръце. Спанакът се нарязва на едро и се слага в купа с рикотата и 2 супени лъжици настърган пармезан. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Добавете и 3 супени лъжици настърган пармезан в соса бешамел.

Намажете с 1 чаена лъжичка зехтин дъното на тавата и поставете 3 листа лазаня един до друг, след това редувайте плънката със спанак и смес от рикота и сос бешамел. Повторете процеса докато ви свършат корите с лазаня, завършвайки със слой сос бешамел. Отгоре залейте с останалия пармезан и печете във фурната за 30-40 минути.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Баба ми ме научи как да направя перфектната мусака 7 важни съвета за вкусна и сочна мусака Скъпи портокали и евтини ябълки - ето какво показват числата от изминалата седмица По борсите цената на пилешкото месо се вдига с 0,8 на сто до 6,57 лева за килограм, а тази на яйцата (размер М) отстъпва с 1,3 на сто до 0,31 лева за брой на едро
Скот Бесънт: Зеленски сам предложи на САЩ да предостави дял от украинските полезни изкопаеми Според Ню Йорк таймс и украинското радио New Voice новият вариант на споразумението е с по-тежки клаузи от първоначалния В Германия разрешиха да се гласува и с карнавални костюми Успоредно с изборите за Бундестаг се провеждат и традиционните улични шествия с маскарадни дрехи
Студ и мраз ни чакат и днес въпреки слънцето Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, в югозападните райони до 6°-7°, в София - около 2° Орбан моли любезно хранителните вериги да спрат поскъпването , ако не - ето какво следва Унгарският премиер обяви и доживотни  данъчни облекчения за майките, които имат най-малко две деца
Италианският вицепремиер агитира за крайнодесните в Германия Матео Салвини обяви, че подкрепя думите на Мъск 17-годишната Мира Андреева шокира всички в Дубай Рускинята победи на финала датчанката Клара Таусон
Частични местни избори на няколко места в страната Гласуват в Благоевград, Пазарджик, Плевен и Шумен Великобритания налага нови сериозни санкции на Русия Лондон вече е санкционирал над 1900 физически лица и компании
Русия извърши ракетни атаки и удари с дронове срещу Украйна И двете страни отричат да са атакували цивилни граждани във войната, която ще отбележи третата си годишнина в понеделник Месни Заговезни е - Неделя Месопустна През 2025 година Сирни Заговезни се пада на 2 март