С какво е полезен сусамовият тахан
Сусамовият тахан е полутечен продукт, подобен на паста, който се получава чрез смилане на сусамени семена.
Светлият му цвят се постига, когато се използват белени семена от сусам, а по-тъмният се добива от небелени. Макар и с леко по-горчив вкус, по-тъмният вариант е по-полезен, тъй като е по-богат на хранителни вещества и минерали, намиращи се точно в обвивката.
Този продукт има разнообразни приложения и ползи за здравето.
Дори да нямате никакви здравословни проблеми, е добре да консумирате често сусамова паста в натурален вид или влагайки я в различни солени и сладки ястия, като шейкове, супи, салати, сладкиши, хумус и др.
Диетичният продукт е много богат на незаменими хранителни вещества – полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин В1, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган и мед. Само с една супена лъжица сусамов тахан дневно вие осигурявате на организма си 1 гр. фибри, 3 гр. протеини и 85 калории, 65 от които са от полезните мазнини.
Чудните ползи от сусамовия тахан
Сусамовият тахан е естествен имуностимулатор. Съдържащите се в него желязо и мед участват в производството на бели кръвни телца, цинкът подпомага развитието им и стимулира функцията им да се борят с микробите, а селенът се грижи за производството на антиоксиданти и антитела.
Само една супена лъжица сусамов тахан на ден може да осигури 10-12% от нужните на организма количества желязо, селен и цинк. Съдържанието на магнезий в тахана пък подпомага състоянието на пациенти с астматични пристъпи, като облекчава симптомите им.
Таханът стимулира сърдечната дейност, благодарение на омега-3 мастните киселини.
Те понижават нивата на холестерола и подпомагат лечението на сърдечно-съдови заболявания, вследствие от възпалителни процеси.
Сусамовата паста засилва действието на антиоксидантите заради медта, която се съдържа в продукта.
Той има противовъзпалителни свойства и облекчава болката и подуването, затова се препоръчва на хора, страдащи от ревматоиден артрит.
Здравословните ползи от този диетичен продукт не свършват до тук, тъй като той е полезен и за мозъчната дейност с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират развитието на нервна тъкан в организма. Това спомага за състоянието на мозъка.
Мастните киселини забавят и развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това, таханът съдържа манган, който стимулира функциите на нервната система и мозъчната дейност.
Добави Коментар