Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Горещини, суха кожа, дехидратация... Яжте диня

Ключови думи: дехидратация, горещина, високи температури, диня

Лятото предлага разнообразие от плодове, които мнозина от нас похапват с удоволствие. Но ако попитате няколко човека кой е любимият им, със сигурност по-голямата част от тях ще отговорят, че това е динята. И има защо – сладка и разхлаждаща, тя се консумира с удоволствие в горещините.

Динята е най-добрият източник на вода сред плодовете – цели 92% от съдържанието. А според информация на Healthline, тя е пълна с полезни витамини като количеството на А и С е най-голямо. Освен това в нея има минерали като магнезий, калий и други важни хранителни вещества, например фибрите, които насърчават отслабването. Но не си мислете, че трябва да я консумираме само заради това нейно предимство.

Ето няколко оложителни промени, които се случват в тялото ви, когато ядете диня:

1. Качествено хидратиране

През лятото тялото отделя най-голямо количество вода чрез потта. А в топлото време човек може да загуби доста течности. За да си ги набави отново и да поддържа нормално ниво на хидратация, е добре да яде диня, защото, както стана ясно, по-голямата част от нея е вода. Добре хидратираният организъм не изпитва неразположения като умора, главоболие, раздразнение и може да се детоксикира по-лесно. От друга страна, колкото повече вода достига до клетките, толкова по-хубава и здрава е кожата.

2. По-сияйна кожа

И като стана дума за кожа, ето и друго предимство от консумацията на диня – за нейната правилна грижа в горещините, когато може да изгори или да стане по-суха. Съдържаща витамин С, динята спомага за производството на колаген в кожата. А той е много важен компонент за клетъчната структура и имунната функция, отговарящи за състоянието на най-големия орган на тялото. Освен това, яденето на диня помага и за зарастването на рани и пъпки, както и за намаляване на уврежданията, отново благодарение на витамините в нея.

3. Отслабване

Да, както стана ясно, динята влиза в много режими за сваляне на излишните килограми и влизане във форма. Макар да съдържа доста естествени захари, фибрите в нея са полезни за отслабване. Когато ядете диня, след няколко парчета, не само заради водата, вие бързо усещате ситост. Освен това, плодът е нисковъглехидратен. В едно средно голямо парче има само около 12-15 грама въглехидрати. Друго предимство на плода е, че е нискокалоричен, с което без проблем може да бъде приеман по време на режим и тренировки.

4. Подобряване на храносмилането при умерени количества от плода

Обикновено динята се яде за десерт или между храненията. Но може да я приемате и под формата на смути. Ако не прекалявате с количеството, стомахът ви няма да бъде надут, напротив, ще подобрите работата на храносмилателната си система, благодарение на фибрите в нея. Единственият недостатък на динята при хранене е, че понякога тя е по-трудносмилаема, ако човек прекали с консумацията ѝ. В този случай фруктаните, фруктозата и полиолите в нея имат способността да ферментират и предизвикат дразнене и подуване на стомаха, пише tialoto.bg

5. По-здраво сърце

Едва ли, когато ядете сладката диня през лятото, ви е идвало наум, че тя съдържа вещества като ликопен, оказващи положително влияние върху сърцето. Според анализ от 2013 г., цитиран от Eatthis, антиоксидантът във високи дози намалява високото кръвно. От друга страна аминокиселината в плода, наречена L-цитрулин, може да поддържа здравето на сърдечносъдовата система, особено по време на тренировки. Според Американската асоциация за сърдечни изследвания, динята е изключително полезна за сърцето, защото е богата на магнезий и същевременно нискокалорична.

6. По-бързо възстановяване след тренировка

Изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry доказва, че спортисти, които пият сок от диня непосредствено след тренировки, имат по-малко болки в мускулите и по-бавен пулс 24 часа след това. Това се дължи на веществото L-цитрулин.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила