Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Българин представя магията на мексиканската кухня, пленила света

Заради културните влияния през вековете, съвременната мексиканска кухня има невероятно разнообразие
Ключови думи: Калоян Валентинов Данчев, мексиканска храна, ол инклузив, курортни услуги, мишлен ресторант

Ценител на еклектичната и питателна кухня на Мексико българинът Калоян Валентинов Данчев полага доста усилия през последните години в изследване на месните ястия – произход, култура и вкусови качества. Работата му днес го свързва с някои от най-добрите заведения за хранене в Мексико, като желанието му е да разшири кулинарния си репертоар. Калоян Данчев обяснява, че традиционната мексиканска кухня се състои от три основни продукта: царевица, боб и люти чушки. Смята се, че именно те са част от мексиканската трапеза още от времето, когато древните ацтеки са открили,  че тяхната устойчивост ги прави лесни за отглеждане, изсушаване и консервиране. Преди тях, империята на маите са консумирали основно риба, пресни плодове, дивеч и царевични тортили с бобена паста. Години по-късно, когато испанците пристигат в Мексико - през 1500 г.,  запознават се с нови ястия и аромати като сол, мед, шоколад и опитомени птици - патица и пуйка. Скоро те, заедно с други чужденци като французите, добавят свои собствени съставки като кимион, чесън, лимон, зехтин, както и говеждо и свинско.

През следващите 300 години Тексас и Мексико са част от мексиканската територия, наречена Нова Испания / преди Тексас да изостави асоциациите си с Испания през 1821 г. и да се присъедини към САЩ през 1845 г. / Така възниква Tex-Mex- смес от кулинарни влияния от англоизследователи,  мексикански и испански фермери, търговци и трапери. В САЩ кулинарната вълна става хит сред младите, модерни американци през 70-те години и придобива популярност, след като американски готвачи отиват на юг, за да живеят, учат и тренират и след това се завръщат, за да въведат кулинарните тайни на Мексико в основната американска кухня.

„Излишно е да казвам, че говеждо месо, черен боб, сирене чедър, пшенично брашно и тако с твърда черупка няма да бъдат намерени в традиционните мексикански менюта.  Лаймът, лукът, кориандърът и прясното бяло сирене са по-често срещани съставки, докато автентичната салса или пико де гало се прави от лук, кориандър и пресни домати. Накъсаното говеждо месо с лайм и авокадо е пример за традиционно предястие, докато пастел де трес лечес (торта с три млека) е традиционен десерт“, коментира в своя анализ Калоян Валентинов Данчев.

Благодарение на тези разнообразни културни влияния, съвременната мексиканска кухня има невероятно разнообразие. За разлика от повечето ол инклузив курортни заведения, покровителите на луксозните курорти, с които е свързан Карлоян Валентинов Данчев, могат да се насладят на ястия от пет степени в ресторанти AAA Five Diamond, контролирани от обучени от „Мишлен“ готвачи. Заведенията за хранене могат да варират от традиционна мексиканска кухня, която отдава почит на уникалното регионално наследство на местността,  до европейска храна, която идва от Франция или Италия, не на последно място - азиатска храна, която дължи своето влияние на страни като Индия и Япония.

Прекръстиха Иво Аръков на Каръков след три греди в Hell`s Kitchen Актьорът сподели, че се притеснявал да не вдигна топката и да уцели флага на Тайланд, за да не му се наложи да готви нещо азиатско  Български град се тресе В баскетболна истерия
Каза много важни думи Свързани с Космоса и "Дракон" Изненада американската полиция Тюленче реши да се разхожда далеч от водата
Румен Радев: Само единни ще съхраним България в глобалния смут, онази светла република на Левски С болка трябва да признаем, че ние сме разделен народ във време разделно и това е опасно, предупреди президентът Светлана към шеф Ангелов: Не ме наричай повече Гущерова, защото вече съм свободна Тя обеща да каже на боса на Hell`s Kitchen насаме дали има в живота й друг
Петя Точева пое голям риск и готвачките размазаха сините в Hell`s Kitchen с 12:0 Ако бяхме загубили, си заминавах от шоуто, но за жалост на някои ще остана още дълго време да ги дразня, сподели гимнастичката от Бургас  Почина внезапно От инфаркт
Събра погледите на 60 години Кортни Кокс е в отлична кондиция Бургазлия разказа на премиера за фурора си в Полша Цанко Цанков отвя конкуренцията на Световна купа
Нови силни трусове до България В Санторини е много опасно Машинист загина при катастрофа между товарни влакове Има българска следа