Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да комбинираме диетично картофите с другите храни

Източник: Една.бг
Ключови думи: картофи, диета, флагман

Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са от едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век започва тяхното пренасяне от платата на Андите към Европа, докато заемат трайното си място в нашето меню.

Всеки един представител на семейство картофови съдържа концентрация на алкалоиди, затова като хранителен продукт не са подходящи за хора с артрит и всякакви ставни заболявания, както и с дисбаланси в нервната система. При здравите хора тази ценна храна може спокойно да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае правилно с останалите продукти.

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

За съжаление западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

Все пак най-добрият приятел на картофите в една блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата - вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните.

Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.

Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мъж е убит, а двама полицаи са ранени при нападение с нож във Франция За пръв път Макрон нарече случай от този тип с истинското му име - ислямски терористичен акт  Ето как ни лъжат с филтриращите кани за вода Рекламираното пречистване на чешмяната вода от всички замърсители с тяхна помощ се оказва невярно
Задължителните документи за автомобила, ако ще пътувате с него зад граница Всички европейски граждани имаме право на престой в друга страна от Европейския съюз до 90 дни без да се налага да изваждаме виза или други документи Свали връхните дрехи Андреа показа отлична кондиция
Арестуваха го Проблеми за Ерик Мабиус Шокираща смърт в Русия Известна жена почина по много нелеп начин
Ваксина ще спира рака, преди да се развие в тялото Учените искат да обучат имунната система да разпознава и унищожава опасните клетки Какъв е характерът ви според кръвната група Хората имат различен характер и кръвната им група играе важна роля за това
Изяли сме 13 000 тона фалшиво сирене Количеството е по-голямо от произведеното през 2023 г. Трагедия във Франция Във френските Алпи
Неприятна новина за феновете на "Спайдърмен" Премиерата се отлага, но с малко... Провал за България В старт на биатлона