Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да комбинираме диетично картофите с другите храни

Източник: Една.бг
Ключови думи: картофи, диета, флагман

Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са от едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век започва тяхното пренасяне от платата на Андите към Европа, докато заемат трайното си място в нашето меню.

Всеки един представител на семейство картофови съдържа концентрация на алкалоиди, затова като хранителен продукт не са подходящи за хора с артрит и всякакви ставни заболявания, както и с дисбаланси в нервната система. При здравите хора тази ценна храна може спокойно да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае правилно с останалите продукти.

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

За съжаление западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

Все пак най-добрият приятел на картофите в една блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата - вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните.

Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.

Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
„Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка
Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб
Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението
Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче" Кола се запали в движение в голям роден град За щастие няма пострадали
Най-злобните зодии Те могат за нула време да превърнат живота ви в истински ад Малък самолет падна върху къща Пожарна и полиция евакуираха района 
Подробности за важната дискусия с министър Боршош в Бургас Ето какво се случи на разговор за туризма Отиде си голямо име в киното Почина Денис Арнт