Мед или кленов сироп – кой здравословен подсладител да изберем?
Едно от най-здравословните неща, които можете да направите за организма си, е да намалите или да преустановите приема на захар. Когато решите да го направите, нормално е да се обърнете към естествените и природни подсладители, които не само доставят хапка сладост в ежедневието ви, но и ви носят полезни вещества.
Медът и кленовият сироп са сред най-предпочитаните и полезни от здравословна гледна точка натурални подсладители. Поради течната си текстура, те могат да се използват по всевъзможни начини, както в ястия, печива, десерти, така и в напитки.
Поради естествения си произход и минимална обработка, медът и кленовият сироп са наситени с множество витамини, минерали, антиоксиданти, протеини, но и въглехидрати. Не трябва да забравяме и калорийната им стойност. Тези две полезни алтернативи на захарта носят доста калории на организма, заради което с тях не бива да се прекалява, както и с нищо друго иначе здравословно.
Въпреки приликите между меда и кленовия сироп, между тях има някои съществени разлики.
Хранителната стойност на меда за една супена лъжица:
64 калории;
0 мазнини;
>1 мг натрий;
17,3 г въглехидрати;
От които захари 17,2 г;
>1 г фибри;
>1 г протеин;
1,26 мг калций;
0,17 мг манган;
0,46 мг цинк;
0,08 мг витамин В2.
Хранителна стойност на кленовия сироп за 1 супена лъжица:
52 калории;
>1 г мазнини;
2,4 мг натрий;
13,4 г въглехидрати;
От които 12,1 г захари;
0 фибри;
>1 г протеини;
20,4 мг калций;
0,582 мг манган;
0,294 мг цинк;
0,254 мг витамин В2.
По какво си приличат медът и кленовият сироп?
Приликите между меда и кленовия сироп идват не само от сходния им вкус, но и от факта, че съдържат доста близки количества протеини, мазнини, както и въглехидрати. Почти всички калории, които доставят двата продукта, идват от въглехидратите и захарите в тях. И двата вида подсладители са много богати на антиоксиданти, важни за предотвратяването на редица заболявания, възпаления в тялото, стареене.
По какво се различават медът и кленовият сироп?
Въпреки че си приличат, двата продукта се различават съществено. Една от разликите е в калориите. Медът е по-калоричен от кленовия сироп. Количеството калории за една супена лъжица е едва 8 калории в повече в полза на меда, но ако увеличите количеството пропорционално ще видите, че за една чаша мед това означава цели 128 калории повече от тези в кленовия сироп.
Има разлика и в количеството въглехидрати в двата натурални подсладителя. Тези в меда са доста повече.
Другата разлика е в минералното съдържание. Медът съдържа малки количества витамин С и В. Трябва обаче да консумирате по-голямо количество мед, за да си набавите нужното количество от тези витамини. Докато в кленовия сироп те са в по-голямо изобилие. Кленовият сироп е и по-добър източник на цинк и манган.
Какви са здравословните ползи от меда и кленовия сироп?
Медът е много полезен за имунната система. Той може да допринесе за облекчаване на симптомите при вирусни инфекции, да облекчи кашлицата и раздразненото гърло. Благодарение на антиоксидантите в състава си, медът се бори успешно със свободните радикали, причиняващи възпаления.
Медът може да подпомогне и състоянието при сезонни алергии. Консумацията на мед би могла да облекчи хремата, дразненето и зачервяването на гърлото, сърбежа по кожата.
Кленовият сироп също има прекрасни ползи за здравето. Благодарение на добрите количества манган и витамин В2 в състава си, кленовият сироп е полезен за костите и нормалния растеж на тъканите. Тези вещества имат значение и за превенцията на някои видове рак, пише verywellhealth.com.
Кленовият сироп е с по-нисък гликемичен индекс, което го прави по-подходящ за хора с различни видове нарушен глюкозен толеранс, както и предиабет и диабет.
Добави Коментар