Ушмар – едно уникално родопско ястие, ето я рецептата
Ушмар е традиционно родопско ястие, но е доста известно и в съседна Турция, където го наричат „Mъхлама“ или „Мухлама“.
Там се приготвя най-вече за закуска. Спорно е дали ястието е българско или турско, но едно е ясно – има превъзходен вкус! А ако имате и домашен хляб у дома, комбинацията ще ви хареса много.
Приготвянето на това ястие е сравнително лесно и не са ви нужни много продукти. Ако имате домашно масло, непременно го използвайте, защото вкусът е ненадминат.
Продукти:
100 грама краве масло
1 чаена чаша царевично брашно
2 чаени чаши вода
200 грама кашкавал
сол
Начин на приготвяне:
Разтопявам маслото в тиган на умерен огън. Прибавям царевичното брашно и го запържвам на слаб огън. В началото брашното ще поеме мазнината и ще стои на парченца, но след няколко минути сместа ще се отпусне и ще стане на кашичка. Тогава прибавям водата и солта.
Варя няколко минутки при непрекъснато бъркане. След като брашното поеме цялата течност, добавям кашкавала, който предварително нарязвам на тънки ленти. Бъркам няколко пъти и махам от котлона, когато видя, че мазнината излиза на повърхността и кашкавалът се е разтопил. Ястието се консумира топло.
Добави Коментар