Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата

Ключови думи: Кашкавал, гума, нишесте, палмата, цена, храна

Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините. Това съобщи пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов. Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв.

Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той. Готовите заготовки се внасят от чужбина.

Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева.

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов. Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици. Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло. Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов.

Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%. Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода. Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва.

В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм. В същото време тенденцията е обратна при истинските сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу. Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ.

В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева. От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от „Монитор“.

Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете. Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов.

Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило. По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Българска работа... Млади нашенци показват класа в САЩ Много е бесен Руснак твърди, че е жертва на "расизъм"
Знам тази рецепта от дядо Бързо, лесно, вкусно, полезно и икономично... Прави го заради децата? Синовете на Меси ще блестят в Ла Масия?
"Най-красивата българка" Се твърди за Натали Трифонова Вместо да се бият помежду си, не може ли млади момичета да... Играят повече баскетбол
Жечо Станков: Ядреният сектор е акцент в управленската програма на правителството Следваме ясна стратегия за диверсификация на ядреното гориво, акцентира министърът на енергетиката Край на една ера: Skype спира да съществува Вижте кога ще се случи това
Не съм и предполагала какви чудеса прави обикновената майонеза с косата Вече изглежда като след луксозна процедура Министърът на туризма Мирослав Боршош откри конференцията за ваканционни имоти и краткосрочните наеми София беше домакин на първата конференция от глобалната инициатива SCALE EASTERN EUROPE CONFERENCE в Източна Европа
Дами зад волана: 28-ото рали „Елена Апостолова“ идва с много емоции Традиционното състезание събира дами с бензин в кръвта на 10 март Тази пролет ще бъде вълшебна за 4 зодии През задаващите се топли месеци щастието ще ги следва неотлъчно