Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата

Ключови думи: Кашкавал, гума, нишесте, палмата, цена, храна

Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините. Това съобщи пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов. Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв.

Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той. Готовите заготовки се внасят от чужбина.

Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева.

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов. Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици. Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло. Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов.

Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%. Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода. Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва.

В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм. В същото време тенденцията е обратна при истинските сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу. Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ.

В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева. От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от „Монитор“.

Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете. Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов.

Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило. По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Футболен съдия се самоуби Трагедията се случи в Русия Няма да повярвате какво работи малката дъщеря на Путин Руският лидер не признава за съществуването й
Мария Бакалова потъна в скръб "Обичам те! Винаги ще те обичам", написа актрисата Котарак уби човек Скръбна вест от Русия 
Спират „Пееш или лъжеш? Тази неделя зрителите на Нова ще гледат "Игри на волята" вместо музикалното шоу ЕП реши: Ще продължим да си пушим на открито! Депутатите в Страсбург казаха „не“ и на забраните за бездимен тютюн и вейпинг както на закрито, така и на открито
Откриват тържествено "Нотр Дам" на 7 декември 5.5 години след пожара катедралата е готова да отвори врати за публиката Лесна рецепта с 3 съставки за вкусна супа всеки път Тя е идеална за студен зимен ден и най-вероятно вече имате тези съставки у дома
Коледно настроение завладя несебърско училище Празнична атмосфера озари и двора на учебното заведение Знакови уволнения в Би Ти Ви? Водещите на "Преди обед" могат да се разделят с предаването в края на годината
Дерматолог посочи най-мръсната част от човешкото тяло Пъпът... Доскоро бе олигарх, а сега брои стотинките Румен Гайтански Вълка е със запорирани сметки и активи