Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома

Ключови думи: хляб с квас, хляб с квас рецепта, хляб с квас полезен

Днес хлябът с квас се превърна в най-популярната разновидност на тестеното изделие. Той най-често се предлага от занаятчийски пекарни в безброй разновидности – пълнозърнест хляб, хляб с маслини, с подправки, със сушени домати. Полезните му свойства днес са по-скоро факт, който малко хора подлагат под съмнение, и с право. Малко са тези, които знаят обаче какви точно ползите от консумацията на хляб с квас.

От векове хлябът се е приготвял само с три съставки – вода, сол и брашно. Днес популярните хлябове в супермаркетите съдържат още десетки съставки, които все повече отдалечават хляба от естествената за човека храна. А все повече са тези, чиито организми не успяват да го обработят добре заради множеството изкуствени набухватели, консерванти и т.н.

Всъщност оригиналният начин за приготвянето на хляб е бил чрез бавно ферментирало брашно с вода, което на практика е основата му – или алтернатива на днешната мая, която кара хляба да бухне. За разлика от маята обаче, тази квас има всички полезни свойства, с които се славят и другите ферментирали храни, но и придава на квасения хляб специфичният леко кисел вкус.

Ето и какви са ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас:

Хлябът с квас се приготвя чрез ферментация вместо с готова мая. Това означава, че когато сместа от брашно и вода се остави на стайна температура за няколко дни, в процеса на ферментация естествено се появяват добри бактерии и други микроорганизми, като например лактобацили. 

По този начин се произвежда млечна киселина, която дава киселеещ, но по-плътен и по-добър вкус.

Благодарение на това съдържанието на глутен в него е по-ниско – някои микроорганизми се съдържат естествено в брашното. 

Когато се комбинира с вода и процесът на ферментация започне, добрите бактерии разграждат нишестето в пшеницата до захари, които се метаболизират от маята. Част от тези захари са храна за бактериите, като по този начин се намалява количеството им в тестото при самото ферментиране.

Както вече казахме, в хляба се съдържат полезни микроорганизми и бактерии, сред които – много пробиотични такива.

Смята се още, че хлябът с квас е подходящ за хора, които трудно толерират глутен – при ферментирането се отделят ензими, които успяват да смелят протеините (какъвто е глутенът).

Подходящ е още и за диабетици и за хора с инсулинова резистентност заради по-ниския си гликемичен индекс, особено когато се използват пълнозърнести брашна и семена при приготвянето му.

Източник: Една.бг

1
Коментара по темата
1.
рая
12.05.2021 19:03:08
Хляба на Ганьо е от фуражна пшеница и трето качествено брашно
  Добави Коментар
Взривиха бомба в центъра на Атина Анонимен сигнал е предупредил за устройството 35 минути преди избухването му 30-годишна жена с разтърсваща интимна изповед Изневерила е на всичките си гаджета
Направи много дързък ход в "Ергенът" Виктор показа страст към Бранимира Перничанка разби главата на варненец Двамата живеели заедно, но след запой...
Има нова голяма цел Да помогне на Циципас на Уимбълдън Пенсионери се вдигат на голям митинг в... Гърция
Млад мъж с антирекорд зад волана Кара мъртво пиян Полицията в Бургас и организация в защита на животните планират съвместни действия Владимир Маринов и Маргарита Пеева с важен диалог
Шокиращо провинение на пътя в България Мъж кара автобус пиян Термометърът показа минус 17 градуса в... Най-високият връх на Стара планина е рекордьор по-ниска температура днес
Чувстват се сринати В емоционален аспект Кметът на Созопол Тихомир Янакиев на работна среща във френското посолство Бяха обсъдени теми свързани с културно-историческо наследство