Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци преди консумация

Източник: Една.бг
Ключови думи: салата, как да почистим зеленолистните зеленчуци

Макар повечето зеленолистни зеленчуци да могат да се намерят целогодишно из по-големите магазини или пазари, е сигурно, че е най-добре да се наблегне на консумацията им именно през пролетта.

Причина за това изказване е не само, че тогава е „техният“ сезон и те са най-свежи, но и фактът, че пролетно време организмът ни изпитва недостиг на желязо, което присъства в изобилие в тях.

Колкото и да са полезни зеленолистните зеленчуци обаче, те трябва много старателно да бъдат почистени и измити преди консумация. При направено неотдавна изследване на предлаганите марули, спанак, киселец и други зеленолистни, се оказва, че в над 15% от тях се откриват нитрати, а в над 60% бактерията ешерихия коли, като последната е особено опасна за малки деца, бременни жени и хора с чувствителен стомах.

Това изследване не касае биопродукцията, но е добре да сте наясно, че и там често се намират отклонения от нормите. Всъщност да твърдим, че има продукт, който е на 100% органичен и здравословен, е почти невъзможно.

За щастие, при добро почистване и измиване на зеленолистните, ние радикално намаляваме количеството на токсините, които могат да се съдържат в тях.

Ето какво е важно да знаете и да сте сигурни, че можете спокойно да си похапвате любимата зелена салата:

Преди да преминете към измиването на листата, трябва да премахнете най-външните, защото там се съдържат най-много токсини. Това важи особено за марулите и пролетните салати, които не са в категорията на биопродуктите.

Оптималното почистване на зеленолистните зеленчуци изисква тяхното накисване за около 15-20 минути във вода, към която е прибавена някаква киселина като оцет или лимонов сок, защото тя убива до голяма степен бактериите в тях.

Оказва се, че е най-добре за накисване на зеленолистните да се използва вода, в която е разтворена малко готварска сода. Препоръчителното количество на такъв разтвор е 1 ч.л. сода на 1 л вода.

Независимо в какъв разтвор сте накиснали зеленолистните обаче, е задължително и да ги измиете после със свежа вода.

Много често поради липса на време не стигаме до накисването на зеленолистните. В подобен случай е задължително да измиете всяко листо старателно под течаща вода, да премахнете от него излишната влага с помощта на кухненска хартия или центрофуга за зеленчуци и едва тогава да преминете към приготвянето на салата или друг вид ястие.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Дъщерята на президента получи нервна криза Това призна Дарина  Гълъбин Боевски: От олимпийски шампион до защитен свидетел на DEA Измъква се от наркосделка за 50 млн. долара 
Потвърдиха интереса на унгарската МОЛ към Лукойл Нефтохим Бургас Не се бъркаме в преговори и сделка, към каквато върви частния мажоритарен собственик на рафинерията, каза служебният министър на енергетиката Откриха морска мина в Черно море Местните жители са видели подозрителен обект
Раду от "Игри на волята" хвърли страшна бомба за жените в неговия живот  Със Силвия и Вики в Изолатора щеше да стане като с Чернобил, каза шеговито фенът на Челси пред „МачКаст“ Албания забранява "ТикТок" за една година заради убийството на тийнейджър Забраната, която е част от по-широк план за безопасност в училище, ще влезе в сила в началото на следващата година, каза албанският министър-председател Еди Рама
Почина звезда от Умирай трудно Арт Евънс издъхна на 82 години  Почина известна българка Проф. Божилова е една от най-известните европейски палинолози и палеоеколози
Коледен рекорд: 174 заявки и над 2500 участници в празничната инициатива „Да украсим Бургас”2024 Инициативата „Да украсим Бургас“ отбеляза рекордна година с общо 174 подадени заявки, включващи над 2500 участници от целия град и околните квартали и села Ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ коледуваха в Окръжна и Районна прокуратура- Бургас Окръжният и Районният прокурор на Бургас Георги Чинев и Мария Маркова от своя страна си пожелаха младите коледари да им гостуват и през идните години
Умря една кино легенда Почина крокодилът от Дънди Крокодила Побеля и остаря Вече 33 години той се радва на любов и хармония с половинката си Меги, с която имат трима сина