Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави козунак в... пералня!

Ключови думи: Рецепта за козунак в пералня, пералня, козунак в пералня

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ идва пералнята.

За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора.

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Източник: Дарик

 

1
Коментара по темата
1.
хахахаха
02.05.2021 13:22:54
По-голяма простотия не бях чел.
А що не я сложите в една бохча и да се качите на корабчето до Св. Анастасия, като тестото да е завързано отзад и да се лашка в морето? Като отидете но остовчето ще го изпечете и изядете, хем няма да плащате на скъпото капанче?
  Добави Коментар
Радва се на голяма любов Михаела Филева е в много романтична връзка Секретен документ разкрива планът на Путин за прекратяване на войната в Украйна Кремъл предлага Украйна да бъде разделена на три части, като целият изток на страната и Крим остават за Русия
Малкият креслив орел царува в Сакар планина Горски експерти и орнитолози са оптимисти за бъдещето на защитения вид Тръмп ще уволни 15 000 трансджендъри от US-армията Новоизбраният президент може да издаде указа още на първия си работен ден
Зонта клуб Бургас с куп инициативи днес 25-ти ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените Пиех по три уискита преди 9 сутринта
Разцелуваха се Галена и Теа са първи дружки Прекръсти се, че не я познава, а са пяли на една сцена /видео/ Беатрис Халваджиян и Орлин Горанов пяха в Коледно матине 2023 година един след друг
Николай Димитров: Община Несебър изпълнява отговорна и целенасочена политика за опазване и съхраняване на Стария град Несебър прие важен доклад, ето неговите акценти Абсолютната класика "Железният светилник" отново изгрява на бургаска сцена Билетите ви очакват на каса НХК, като поради големия зрителски интерес е добре да не чакате до последния момент и да запазите своя навреме
Ядоса се много Емануела попита: Адекватни ли сте?  Преживя 4 куршума, за да дойде в София и... Съперникът на Кобрата има живот като на филм