Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави козунак в... пералня!

Ключови думи: Рецепта за козунак в пералня, пералня, козунак в пералня

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ идва пералнята.

За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора.

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Източник: Дарик

 

1
Коментара по темата
1.
хахахаха
02.05.2021 13:22:54
По-голяма простотия не бях чел.
А що не я сложите в една бохча и да се качите на корабчето до Св. Анастасия, като тестото да е завързано отзад и да се лашка в морето? Като отидете но остовчето ще го изпечете и изядете, хем няма да плащате на скъпото капанче?
  Добави Коментар
Това са най-завистливите зодии, внимавайте с тях! Някои ваши "приятели" просто няма да могат никога искрено да се радват с вас, а единствено ще завиждат на успехите ви Всяка година на Великден правя крафин, всички ми искат рецептата Този козунак се получава с много богат и разнообразен вкус, а става толкова лесно
Водна стихия: Река Огоста заля път в Монтанско В Бургас са нащрек заради притока на водни маси В ресторантите с този трик размразяват месото за 5 минути Трябват ви само два метални контейнера
Избухна срещу цената на агнешкото Защо у нас, на Великден, агнешкото скача тройно, а на 8 март цветята са на петорна цена, пита Башар Рахал Държавата отпуска 35 милиона за великденска добавка на близо 700 000 пенсионери Това съобщи премиерът Росен Желязков
Най-големите егоисти в зодиака Представителите им живеят само и единствено за себе си Путин отхвърли предложението за мир на Тръмп То не включва нашето основно искане, твърдят от Кремъл
Приложение ни събира на вечеря с непознати Появи се лек за самотата Задължително слагайте напоена със сол гъба в хладилника Оказва се, че този артикул действително може да реши проблеми 
Доналд Тръмп с апетити за трети мандат – възможно ли е това В сегашния си вид 22-рата поправка на американската Конституция забранява някой да бъде избиран за президент повече от два пъти Бой между непълнолетни, майка се включи в сбиването (ВИДЕО) От МВР съобщиха, че е започнала проверка и случаят вече е докладван и до прокуратурата