Колко ще ни струва Великден - у дома или на ресторант
Колко ще ни струва празничната трапеза за Великден и Гергьовден и посещава ли българинът заведения по време на пандемията? Репортер на Флагман.бг опита да даде отговор на тези въпроси в кратък репортаж.
Оказа се, че средната цена на агнешкото, дни преди един от най-светлите празници, е увеличена. И ако за кило от плешка или бут допреди месец сме давали около 11 лв., в момента цената е 14-15 лв. Дали е по-изгодно да купим живо агне и да го заколим? Цената на килограм живо месо е между 6 и 8 лв., но запознати разкриват, че този вариант не е никак за предпочитане. „Вечерта преди да продадат животните, овчарите масово им дават да ближат сол, след което те пият много вода… Познайте какво купувате накрая“, разкрива собственик на заведение. Към момента ресторантите се сдобиват с прясно месо на цени от 14 – 15 лв., а една нормална порция от великденското блюдо, в което влизат агнешко печено, дроб сърма и зелена салата, излиза между 12-14 лв.
На пазар "Краснодар" се продава прясно агнешко от български производители.
При останалите видове месо, продавани в месарниците на пазар "Краснодар", има поскъпване от около 1 лв. Телешкият език обаче, който е предпочитано мезе, е стигнал 9,60 лв. за кг., а преди месец е бил по 8 лв.
Розовите домати, които всеки уважаващ себе си ресторантьор би предпочел, излизат 5,50 – 6 лв. за кг., а до скоро са се продавали по 4 лв. Чери доматите – 6 лв. за кг.
Картофите са поскъпнали средно с 0,50 лв. за килограм.
Краставиците, зеленият и червеният пипер на едро излизат 3,60 лв. за килограм.
Зелената салата ще ни струва около 1,20 лв. за брой, а червената – 1,60 лв.
Това поскъпване налага и завишението на цените по заведенията, което всички сме забелязали в последно време. Около 10 – 15 % по-скъпо ни струва посещението на ресторант. Средно обаче на ден в джоба на един служител влизат около 35 лв. без осигуровките, а оборотите са паднали драстично. „Дай Боже да оцелеем. Психиката на хората вече е увредена и много по-рядко сядат на заведение. В момента в нашия ресторант дневния оборот е 1000 – 1100 лв., докато през 2019 г. е бил 2000 – 2200 лв. на ден. Имаме 50% спад в оборота, а плащаме по-високи цени за хранителни продукти, ток, вода, газ. Това е реалността“, сподели бургаският ресторантьор пред Флагман.бг.
Наш репортер обиколи част от хранителните вериги, малките магазинчета за месо, пазарите и магазинчетата за плод и зеленчук в града. Цените на месото в хипермаркета и в малкия магазин не се различава, при зеленчуците обаче това не е така.
И е ясно като бял ден, че най евтино е в магазина.
Весели празници.
Тук не става въпрос, за лакомия и пукница!!!
Става въпрос за предпочитания!
На ресторант или в къщи. От къде и какво ще си купи човек. Празник е, и всеки, според възможностите си, ще си направи, празнична, трапеза в къщи,или в ресторант и ще покани Бог на нея.
Не слагайте всичи, под един знаменател, че имат празниците за ядене и пиене!!!
Е, а дано сте ме разбрали правилно.
Весел празник!
добре го каза.....!!!!!
Който не може,ще я кара по-скромно и...така....
Купуваш 20 кг агне. Цена
7лв/кг, 140 лева. Кой от Вас коли и оправя агнето?
С две думи, още 20 лв на някой , който го може. Бензин до фермата и обратно, 10 лв. Станаха 170 лв.
Рандемана на агнето е 45%, имаш 9 кг агнешко. Получава се около 18 лв на килограм. И ядове,ядове.
Така,че преценете сами.
Аз ще си купя агне и ще ям, крехко, агнешко.
Ти си иди на ресторант и яж месо, от някоя, дърта, маря.
Гутен апетит!