Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Яйца по Бенедиктински – една класика с много истории

Източник: Една.бг
Ключови думи: Яйца по Бенедиктински, флагман, рецепта

Както много световни класики, така и кулинарните надрастват създателите си и заживяват свой собствен живот. Толкова собствен, че скоро никой не се сеща за „бащите“, което оставя ниша за раждането на всякакви причудливи истории.

Такъв е случаят с едно от най-популярните ястия - яйца по Бенедиктински. За негова родина в книгите и спомените спорят две държави – кулинарното гуру Франция и иновативна Америка. А 16 април е датата, на която се отбелязва Денят на яйцата по Бенедиктински.

Всеки, спирал се пред френско кафене, е виждал изписано с тебешир на черна дъска пред входа Les œufs Bénédicte. Заради названието на френски и заради уменията на французите да превърнат от две яйца, парче шунка и резен хляб в класика, мнозина вярват, че именно те са откриватели на ястието.

Малко факти

В основополагащата за кулинарията книга Le Guide Culinaire от 1902 г. Огюст Ескофие, една от най-важните личности в историята на храненето, описва Oeufs Benedictinе - ястие от осолена треска със сметанов сос. В някои версии треската е пюрирана.

В авторитетната кулинарна книга от 1962 г. French Provincial Cooking британката Елизабет Дейвид, която преди Джулия Чайлд разкрива тайните на френската кухня пред света, определя Oeufs Benedictinе като традиционно ястие от Южна Франция, представляващо препечен хляб, покрит с брандед (паста от солена треска и варен картоф), поширано яйце и сос Холандрез.

Дали това е началото на прочутата рецепта, днес никой не може да твърди със сигурност. Още повече че френското авторство се оспорва от интересни разкази за гладни хора, жадуващи за вкусно разнообразие в Америка.

Малко истории

Едната е за мистър и мисис Льо Гранд Бенедикт (мъжът е брокер на борсата), редовни клиенти на първия и най-авторитетен ресторант в Ню Йорк - Delmonico's. Един ден, отегчени от менюто, което познават наизуст, те помолили за нещо различно и вкусно. Главният готвач Чарлс Ранхофер им отвърнал с ястие, кръстено на тях - Яйца Бенедикт.

Според едни тази история е от 60-те години на ХІХ век, а според други – точно от 1893-та, година преди рецептата да се появи в готварската книга на Ранхофер The Epicurean, под името Eggs la Benedick.

Друга история свързва кулинарната класика с Люмиел Бенедикт. И той е брокер в Ню Йорк, но посетител на ресторант на Уолдорф Астория, основен конкурент на Delmonico's и едно от популярните места в града.

Разказва се, че една късна събота сутрин Люмиел нахълтал в ресторанта на хотела с тежък махмурлук и поискал две препечени филийки тост, две поширани яйца, порция хрупкав бекон и малка сосиера с любимия му сос Холандрез. Тази поръчка вдъхновява легендарния шеф-готвач Оскар Тчирки да създаде блюдо на база на четирите съставки и по-късно го включва и в основното меню на ресторанта, като заменя препечените филийки с разрязан английски мъфин, а бекона - със запечена шунка.

Кой разказ е най-близо до истината, едва ли ще разберем. Но хубавото на историите зад кулинарните класики е, че колкото и да са много, вкусът не се променя!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Почина бележит писател Отиде си Дейвид Лодж 78-годишна жена бе пометена от автомобил В Пазарджик
Отиде си Димитър Манов, президентът изрази съболезнования на близките на големия хореограф Напусна ни всеотдаен преподавател и творец със забележителна дарба, коментира за него Румен Радев Шок за Новак Джокович Падна от 293-ия в АТП
Радост за пенсионерите в... Кипър Без венчавки до Йордановден Духовете на мъртвите обикалят през Мръсните дни, изключения се правят за гурбетчии или военни пред мисия
Най-обичаната и вкусна яхния, кой не е ял Класическа рецепта, която сме приготвяли десетки пъти и пак ще ги приготвяме - пиле с грах и моркови Затвориха Босфора, издирват брат и сестра, паднали в морето преди месец Не се съобщава докога ще бъде забранено преминаването на кораби през пролива
Сложи си силикон Направих операцията в Турция при един страхотен лекар, при когото се оперират още много българки, разказа Дени от Игри на волята Пиян тийнейджър удари дъното След доклад на случая в Районната прокуратура - Пловдив, срещу младежа е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс
Изпратихме най-топлата година, но лошото предстои Климатичните промени са прекрасна салфетка, с която можем да избършем собствените си глупости, коментира проф. Георги Рачев Той беше любовта на живота й Дългогодишната им връзка, изпълнена с отдаденост, трудности и истинска романтика, е сред най-запомнящите се любовни истории в шоубизнеса