Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядките мултивитамини, които са по-евтини от бадемите

Ключови думи: тиквени семки ползи, флагман, ядки

Тиквените семки съдържат големи количества магнезий, манган, мед, цинк, и желязо. 30 грама съдържат около 150 kcal, 15 грама здравословни мазнини и 8-10 грама растителен протеин. БГНЕС посочва какви други предимства имат тиквените семки и как да ги включим в менюто си.

Ето кои са неподозираните ползи от редовната им консумация:

Богати на минерали

Те съдържат големи количества магнезий, манган, мед, цинк, и желязо. Магнезият подобрява настроението и съня. Манганът е важен за производството на колаген, така че без него няма да имате здрава кожа и кости. Медта осигурява енергия, а желязото помага за доставянето на кислород до клетките. Цинкът поддържа имунитета, красотата на кожата и зрителната острота. Само една порция тиквени семки осигурява 14 до 42% от дневната ви нужда от тези хранителни вещества.

Помагат за контрол на кръвната захар

Изследванията показват, че този продукт помага да се избегне развитието на диабет тип 2 и намалява риска от усложнения. Това се дължи на факта, че семената подобряват регулирането на инсулина и предпазват органите от последиците от болестта.

Ще помогнат и на имунитета ви

Те помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите, но обикновено за разлика от други полезни ядки не причиняват алергии или непоносимост.

Богати на здравословни мазнини

Това е един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини. Те предпазват тялото от сърдечни заболявания, намаляват риска от втвърдяване на артериите и също намаляват възпаленията.

Високо съдържание на антиоксиданти

А именно каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите облекчават възпаленията в тялото и по този начин предотвратяват заболявания.

Можете да поръсите тиквени семки върху почти всяко ястие - от овесена каша до сладкиши и салати. Можете да ги добавите в сурово състояние към коктейли, кисело мляко, зърнени храни, десерти. Просто не се опитвайте да ги обработвате топлинно – полезните вещества в тях намаляват с високите температури.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
4 яйца, чаша грис и малко орехи и буквално се връщаш в детството Сладкиш Ореховка се топи в устата България e 37 години без победа над Ирландия Последният двубой между България и Ирландия се игра преди четири години
Радва се на голяма любов Михаела Филева е в много романтична връзка Секретен документ разкрива планът на Путин за прекратяване на войната в Украйна Кремъл предлага Украйна да бъде разделена на три части, като целият изток на страната и Крим остават за Русия
Малкият креслив орел царува в Сакар планина Горски експерти и орнитолози са оптимисти за бъдещето на защитения вид Тръмп ще уволни 15 000 трансджендъри от US-армията Новоизбраният президент може да издаде указа още на първия си работен ден
Зонта клуб Бургас с куп инициативи днес 25-ти ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените Пиех по три уискита преди 9 сутринта
Разцелуваха се Галена и Теа са първи дружки Прекръсти се, че не я познава, а са пяли на една сцена /видео/ Беатрис Халваджиян и Орлин Горанов пяха в Коледно матине 2023 година един след друг
Николай Димитров: Община Несебър изпълнява отговорна и целенасочена политика за опазване и съхраняване на Стария град Несебър прие важен доклад, ето неговите акценти Абсолютната класика "Железният светилник" отново изгрява на бургаска сцена Билетите ви очакват на каса НХК, като поради големия зрителски интерес е добре да не чакате до последния момент и да запазите своя навреме