Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво трябва да знаем за агнешкото месо

Източник: Една.бг
Ключови думи: агнешко месо, какво трябва да знаем за агнешкото месо, флагман

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото. 

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор. 

2
Коментара по темата
2.
Комита
16.04.2021 00:25:02
Като стане агнето на коментар 1
го давате на прасетата да ядат и да порастат, а вие турвате свинските пражоли и натоквате 5 литра вино и ръгате с пражолите
1.
Българина
15.04.2021 22:22:35
Коли се агне 18-25кг, одира се и се изтърбушва.
Сгъва се в голяма тава, предварително овкусено и се завива в було.
Отделно на това се приготвя дробеното в друга тава, също се завива отгоре с було.
Тавите се слагат в предварително опалена пещ, като жарта остава отдолу.
Замазва се и се пекат там, през това време се пие ракия и се замезва.
След 3-4-5 часа(домакинът си знае пещта) агнешкото е готово и се сервира.
Пие се ракия, вино или бира - според предпочитанията.
Трезвениците - чиста водица от кладенеца.
  Добави Коментар
Правителственият "Еърбъс" лети за Оман да прибере освободените моряци Сред заложниците бяха капитан Любомир Чанев и старши помощникът му Данаил Веселинов Започват засилени проверки за пожарна безопасност на туристически обекти в цялата страна Министърът на туризма Мирослав Боршош ще работи активно с колегата му Даниел Митов от вътрешното ведомство
Бившият президент на Салвадор почина в изгнание Издъхна на 65-година възраст Почина последният жив член на The Band Новината беше потвърдена пред Rolling Stone от неговия дългогодишен приятел и колега Ян Хауст
Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар" Разширението щяло да обхване имоти, чрез които се свързват двата полигона на съществуващата защитената местност Т. Йорданов към К.Костадинов: Колкото и да зяеш, тепърва ще става интересно, Коценце Голяма напрежение в НС
България е потресена от това зверство За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години Силен Черноморец 1919 завърши наравно със Спартак Варна Акулите са в отлична форма
Ресторантьори все още начисляват 9% ДДС, НАП ги хвана За седмица хазната е ощетена с над 1 млн. лв., отчетоха от приходната агенция Не режете картофите преди варене, защото... Професионални готвачи съветват да не режете картофите преди да ги сварите, макар това да изглежда по-лесно
Кметът Николай Димитров: Община Несебър изпълнява концепция за промяна на градския облик Ремонти и реконструкция на общински обекти се извършва във всички населени места Какви са актуалните цени на жилища в Бургас Достигат до 2200 евро на кв.метър