Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво трябва да знаем за агнешкото месо

Източник: Една.бг
Ключови думи: агнешко месо, какво трябва да знаем за агнешкото месо, флагман

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото. 

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор. 

2
Коментара по темата
2.
Комита
16.04.2021 00:25:02
Като стане агнето на коментар 1
го давате на прасетата да ядат и да порастат, а вие турвате свинските пражоли и натоквате 5 литра вино и ръгате с пражолите
1.
Българина
15.04.2021 22:22:35
Коли се агне 18-25кг, одира се и се изтърбушва.
Сгъва се в голяма тава, предварително овкусено и се завива в було.
Отделно на това се приготвя дробеното в друга тава, също се завива отгоре с було.
Тавите се слагат в предварително опалена пещ, като жарта остава отдолу.
Замазва се и се пекат там, през това време се пие ракия и се замезва.
След 3-4-5 часа(домакинът си знае пещта) агнешкото е готово и се сервира.
Пие се ракия, вино или бира - според предпочитанията.
Трезвениците - чиста водица от кладенеца.
  Добави Коментар
При работа на смени: Възнаграждението за положен нощен труд включва ли се при изчисляване на размера на обезщетението при пенсиониране? Често се случва – работодател, дали от незнание или нарочно да се опитва да ощети свой служител България и Полша създават нова мрежа за туристическо сътрудничество в рамките на Инициативата „Три морета“ Българската делегация взе участие в дискусии за икономическото и инфраструктурното развитие на региона
Царево ще има нова скулптура край морето – проектът на Никола Колев ще вдъхновява поколенията С г-н Никола Колев работим по тази идея - кът, на брега на морето в кв. Василико, до който да се спреш и да усетиш времето, да се замислиш за живот, подчерта кметът Марин Киров Почина легендарен певец от 80-те години Five Star издават дебютния си албум Luxury of Life през 1985 г., последван от Silk and Steel през 1986 г.
Николай Димитров: Основно обновяваме инфраструктурата в населените места на община Несебър Ето по какво се работи Само за 5 дни близо 90 000 се възползваха от предварително попълнените данъчни декларации Преди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат
Звездата Мария Бакалова на премиерата на “Триумф” в Бургас Възпитаничката на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за “Оскар”, която получи през 2021 за ролята си във филма “Борат 2” Световният №1 Джъд Тръмп идва в България за WINBET Snooker Special Закупилите VIP билети ще имат уникалния шанс да се срещнат с Тръмп и Лисовски, да се снимат с тях и да получат автографи на специални коктейли преди спектаклите
Нова държава се появи на Балканите Баня Лука е нейната столица  Румен Димов: Търсим положителен резултат срещу Спартак (Пд), не сме постоянни в изявите си Ще търсим положителен резултат от двубоя, защото на нас това трябва да е заложено – това е нашето ДНК, каза Димов
Жечо Станков акцентира на ядрената енергетика в разговор с шефа на Американското посолство у нас Министърът на енергетиката представи напредъка по изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“ БРУТАЛНИ КАДРИ 18+: Ето ги насилниците на животни, арестувани от ГДБОП Извършителите са изградили международна престъпна мрежа за разпространение на ужасяващите си деяния в нета