Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайните за приготвянето на перфектното тесто за баница и баклава

Ключови думи: тесто за баница, тесто за баклава, идеалното тесто

Основните продукти за приготвянето на банички и щрудели са: брашно, вода и сол, а допълнителни - растително масло, бяло вино, лимонов сок и при изключителни случаи малко оцет.

Една истинска домакиня в нашата родина трябва поне веднъж да пробва да спретне домашно тесто за баница и баклава. То е икономично, а вкусотиите с него са повече от любими на поколения лакомници.

Перфектното тесто за баница и баклава

Добре отлежалото и богато на глутен брашно се пресява и оформя на венец. В средата се слагат водата (с температура 18-20 градуса), солта и при необходимост - киселината. Омесва се средно меко тесто с гладка повърхност. Разрязва се на късове с големина според големината на платното или масата, на която ще се точат корите.

Късовете се доизмесват и се правят на гладки топки, като краищата се прибират отдолу. Поставят се на табла, поръсена с брашно, сплескват се на питки и се намазват с растително масло, покриват се с чиста кърпа и се оставят да отлежат 15-20 минути при температура 18-20 градуса.

Отлежалите питки се разточват с дебела точилка на дебели кори с диаметър 25-30 см и се разтеглят малко с ръце, след което се хвърлят на специално платно, поръсено с брашно. Под платното са инсталирани нагревателните уреди - реотани примус или мангал с жар от дървени въглища.

Краищата на корите се опъват с двете ръце в кръг, докато се образува тънка, гладка и прозрачна кора. Дебелите краища се отрязват и отново се омесват.

След леко засъхване голямата прозрачна кора се нарязва на правоъгълни листове, широки и дълги според предназначението им. Тези листове леко се наръсват с брашно или нишесте и се нареждат един върху друг.

При липса на подходящо платно, корите се разточват на маса, застлана с чиста покривка и поръсена с брашно.

От тези домашни кори за баница още се правят баклави, тригуни, щрудели и други вкусни неща.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Лунен календар за март 2025 г: Внимавайте какво правите на тези дати Има точно определено време, в което трябва и не трябва да посетите фризьора Никога не правете това с нови дрехи, за да не привлечете неприятности и беди в живота си Ако имате нови дрехи, които никога не сте носили, тогава не се препоръчва да ги продавате или давате на други хора
Ако имате един картоф, добавете само още 2 съставки и ще сготвите нещо божествено Непременно опитайте тези картофени мекици Папа Франциск назначи монахиня за царица на Ватикана Досега длъжността „губернатор“ е била поверявана само на кардинали
Безпрецедентен успех за три зодии през март Със смяната на сезоните, всички области на живота ще претърпят обновление, от професионални дейности до личен живот и здраве Цената на кафето по света достигна исторически връх, на какво се дължи Както и при какаото, причината за повишението на цените на кафето е климатичната криза
Как да избелим белите дрехи Тези грешки в поддържането ги съсипват Потребители следят за фалшиви касови бележки Проверката се прави с мобилно приложение
Останах в шок, когато видях, че свекърва ми глади сол, а се оказа толкова полезен трик Следвайте тази проста процедура редовно, за да поддържате ютията си в отлично състояние Фолкпевица "лети" бясно, откачено с 307 км/ч по АМ "Тракия" Вая Александрова по-късно изтри клиповете
На 4 март имен ден има почитано българско име Православната църква чества Преподобни Герасим Потъна в скръб Почина съпругът на Доли Партън