Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-вкусната манджа от бабината кухня

Ключови думи: манджа, бабина кухня, рецепта, яхния, свинско месо

Когато си спомняме за онези години, в които нашите баби неуморно стояха до печката и енергично разбъркваха с лъжица в тенджерата, очите ни се пълнят със сълзи. Това бе времето, в което всяка една простичка рецепта се превръщаше в произведение на изкуството. Домашната храна, прясно изпеченият хляб, лютите чушлета и всичко останало, поднесено с желание на трапезата, бе толкова вкусно, че дори е трудно да се опише с думи.

Добрата новина е, че рецептурниците на нашите баби ще живеят вечно и благодарение на любопитните детски погледи днес имаме възможността да пресъздадем точно онова ястие, което се е приготвяло на специален повод. Днес ще споделим с вас рецептата за една изумителна манджа, която не изисква почти никакви познания в кулинарията.

Ето я и нея: Яхния със свинско месо

Продукти, които ще са ви нужни:

• 1 кг свинско месо

• 3 големи картофа

• 2 глави лук

• 2 домата

• 3 скилидки чесън

• 100 мл олио

• 2 с.л. брашно

• Сол

• Черен пипер

• Червен пипер

Ето, че идва ред да сготвим онази манджа, която винаги ще ни връща към спомените за детството. Тя не е диетична, нито лишена от глутен, но пък за сметка на това е най-уникалната творба на всяка мила баба по света.

Приготвяне:

Нарежете месото на кубчета. Обелете и нарежете лука на полумесеци, доматите и картофите на кубчета. В тенджера изсипете олиото и запържете късчетата свинско месо. Към тях прибавете пресованите скилидки чесън. Поставете зеленчуците и долейте с вода по ваша преценка (около 1 литър). Оставете да къкри на бавен огън, така че продуктите да омекнат и да са почти готови за похапване.

Прибавете подправките и в малка купичка разбъркайте брашното с вода, така че да се получи гъста каша. Прибавете сместа към манджата и отново разбуркайте. Оставете да покъкри още 30 минути и едва след това сервирайте в чинии. Не забравяйте да поднесете ястието в компанията на няколко люти чушлета и филия домашен хляб. Насладете се на тази гозба, напомняща за бабините вкусотии!

3
Коментара по темата
3.
Джони Браво
24.03.2021 07:54:06
До 2

Не е турска. Италианска е, по-скоро латинска. "манджаре" ям на итал
2.
Тони
24.03.2021 07:10:56
Манджа не е ли турска дума?
1.
Воля жени
23.03.2021 21:44:04
Тая манджа я готви и г-н депутата Валери Симеонов
  Добави Коментар
Допусна неприятен гаф Цецо от "Войните" се замота с България и Стария континент Жена, оцеляла от Холокоста: Бръснеха ни главите до кожа в лагера на смъртта Тереза Регула още пази номера, татуиран на ръката ѝ
Повечето фенове на ЦСКА сигурно смятат, че този въпрос е за 100 лева Интересно питане в "Стани богат" Румен Радев набутан до крал Чарлз III в концлагер Десетки държавни и правителствени ръководители изслушаха разказите на оцелели от Холокоста и отдадоха почит пред жертвите
Жив и здрав е Фалшива новина хвърли в траур фенове на известен българин Моряците ни от „Вежен“ задържани против волята им, адвокат зове държавата да се намеси Все още не е установено категорично, че именно корабът е скъсал кабела в Балтийско море, а според шведските власти белята е направена умишлено
Показа зашеметяваща форма Ратайковски е бишва сърфистка, още обича морето и да спортува, но любителски Ограничават движението към София в тунел „Железница“ Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да пътуват внимателно
Пищна актриса съблече връхните дрехи Дамата е бразилка Зори от "Игрите" съобщи прекрасна новина Чака бебе момиче
Тя разпуска с приятелки Паула Бадоса е звезда в тениса 88-годишна жена и 43-годишен мъж отпразнуваха 20 години брак! Съпругът споделя, че... Адриан никога не е съжалявал за избора