Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Автентична рецепта за гръцка мусака

Ключови думи: гръцка мусака, мусака, рецепта, продукти

Днес ви предлагаме автентична рецепта за приготвяне на гръцка мусака. Това ястие е типично за нашите ширини, но в южната ни съседка се приготвя по по-различен начин.

Това са необходимите съставки:

1 патладжан

2 тиквички

3-4 домати

5 картофa

250 мл зехтин

500-600 гр кайма (агнешка или телешка)

300 гр настърган кашкавал (традиционно се използва кефалотири, но може да се замести с всяко твърдо сирене като пармезан)

сол, черен пипер и риган на вкус

За заливката са ви необходими:

2 супени лъжици брашно

50 гр масло

2 яйца

2 супени лъжици мляко

индийско орехче на вкус

Стъпки в приготвянето на мусаката:

Отрежете горната и долната част на патладжана, обелете го и го нарежете на вертикални тънки филийки. Оставете го настрана. Повторете процедурата и с тиквичките. Нарежете обелените картофи на филийки и ги запържете за 10 минути в голям тиган с предварително загрят зехтин. След това запържете тиквичките в същото масло в продължение на 7 минути, а след това и патладжана.

Зеленчуците трябва да се пържат от двете страни, като се поставят в тиган на един слой. Веднага след запържването поставете зеленчуците в гевгир или хартиена кърпа, за да премахнете излишната мазнина. Всеки запържен зеленчук съхранявайте в отделна купа. Всичко това трябва да се прави много внимателно, за да не се наруши формата на запържените зеленчуци.

Първо поставете картофените филийки в тавата, в която ще печете мусаката. Посолете ги леко и прибавете към тях малко черен пипер. След това прибавете настъргано сирене и част от кайма. Внимателно загладете с лъжица или шпатула. Вторият пласт се състои от филийки патладжан, към които също се добавя сол и черен пипер. След това се поръсват със сирене. Най-горният пласт включва тиквички, сирене, кайма и сирене.

Пригответе бешамела, който се използва за заливка. За целта разтопете маслото на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, добавете към него брашното и разбъркайте, за да не се образуват бучки. Продължавайки да бъркате, прибавете млякото. Постепенно прибавете леко разбитите яйца. Сосът е готов, когато по повърхността му се появят мехурчета. Прибавете към него сол, черен пипер на вкус и индийско орехче.

Изсипете соса върху мусаката и изравнете повърхността ѝ с шпатула или лъжица. Добавете сушения риган и поръсете с останалия настърган кашкавал. Печете във фурна, загрята до 180 градуса, за 15-20 минути. Оставете мусаката леко да се охлади, след което я нарежете на парчета и сервирайте.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли Има нужда от облекчаване на режима по отношение на предоставяните документи Русия превзе още територия в Източна Украйна Селото е разположено на 12 км северно от Курахово 
"Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам" Това сподели холивудска звезда, разказвайки перипетиите си Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово Движението ще бъде ограничено за 3 часа
Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024 Надпреварата се провежда за първи път Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства
Модерната суперхрана Просото се превърна в последен писък на модата по здравословното хранене Затварят два участъка от ул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Бургас Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района и използвайте обходни маршрути
Филм за героизма и успеха на Цанко Цанков във водите на Тихия океан може да гледате на 8 декември Зрителите ще видят всичко запомнящо се от самия маратон и трудностите, през които премина Цанков Лоша новина за пушачите – цигарите поскъпват сериозно Министерството на финансите изтегли напред графика за увеличаване на акциза
Ето кои са първите проститутки в България Мара Мерака и Любо Лагоска са сред емблематичните жрици през онова време Ако си мислиш, че си играч - стани змийски дояч Ето какво може да работи човек, ако е много смел и подготвен