Защо възрастните не трябва да консумират прясно мляко
Някои хора имат доста проблеми, причинени от консумацията на прясно мляко. Днес наричаме това състояние непоносимост към лактозата. При него се получават неприятни състояние в корема като газове, подуване, болка, разстройство.
Истината е, че млякото или лактозата е основната храна на бозайниците, докато са малки. Това се отнася и за хората. С раждането в тялото ни се отделя ензим, наречен лактаза, който има за цел да разгражда лактозата (млякото) до глюкоза, а глюкозата – до галактоза, която спокойно да се абсорбира в кръвния поток.
Но по генетични причини този ензим спира да се произвежда в организма някъде около 5-тата година от живота, което автоматично прави млякото непреработваемо в нашия стомашно-чревен тракт.
Така то се задържа с дни в дебелото черво, където ферментира и причинява всякакви неудобства като газове и подуване на корема, а понякога и по-сериозни състояния, причинени от интензивна и редовна консумация на прясно мляко, пише HowStuffWorks.
Някои хора обаче по необичайна причина носят генетична мутация в ДНК-то си, която позволява на ензима лактаза да продължи да се секретира в организма им. Понякога за още няколко години, а понякога дори за цял живот. Тези хора нямат никакви проблеми с обработката на прясното мляко, за разлика от останалите.
В света повече от 60% от населението губи способността си да разгражда млякото в зряла възраст.
Съществуват и етнически разлики – азиатците са родени с 99% непоносимост към лактозата, докато измежду представителите на бялата раса се намират и такива, запазили този ген.
Учените не са съвсем сигурни защо някои хора губят този ген, а други не. Но са установили, че тази мутация се е проявявала още преди 7500 години. Също така не е съвсем ясно дали тази мутация има значение за съхранение на човешкия вид, но едно е сигурно – не трябва да се прекалява с прясното мляко.
Добави Коментар