Рецепта за най-вкусната закуска боб яхния
Необходими съставки:
боб 2 чаени чаши
моркови 2 броя
лук 1 глава
чесън 4 скилидки
олио 1/2 чаена чаша
червен пипер 2 чаени лъжици
джоджен 1 чаена лъжица
домати 2 броя
Рецептата:
Ако изобщо някога си влизал в кухнята няма начин да не си приготвял боб яхния. Едно от най-популярните ястия в България. Бобът яхния е една от любимите манджи от българската национална кухня, едно от ястията, които всяка домакиня може да приготвя и приготвя поне веднъж месечно. Но не само добрата българска домакиня приготвя боб яхния. Боб яхния са готвили сигурно и половината от българските мъже! А защо е толкова популярна рецептата за яхния от зрял боб? Отговорът е лесен: Адски вкусна е! Като добавим, че за да се получи вкусна боб яхния не са необходими кой знае какви кулинарни умения, както и фактът, че бобът яхния е едно много икономично, засищащо и здравословно ястие, става ясно как така се оказва толкова чест гост на българската трапеза.
1. Първата стъпка от рецептата за боб яхния е подготовката на боба. Накиснете боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта. Излейте водата, в която се е киснал, налейте друга и сложете на котлона. След като бобът заври излейте водата и налейте нова. Може да смените водата на боба още веднъж. Във всяка къща има тайни и традиции какво да направим, за да се свари бобът по-бързо и за да бъде по-лек. Някои слагат ракия при варенето, други път сода за хляб. Истината е, че смяната на водата е напълно достатъчна. Иначе всичко зависи от сорта и качеството на боба. След като смените водата налейте толкова вода, че да покрие боба с един пръст и сложете на котлона. Не слагате сол!
2. Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб. Добавете и скилидките чесън, джоджена, както и половината олио. Оставете боба да ври на слаб огън до пълно сваряване. Времето необходимо за сваряване на боба зависи от сорта и качеството му, но около час и половина трябва да е достатъчно. След като бобът е почти готов добавете, измитите, обелени и нарязани на ситно домати, както и сол, около 1 чаена лъжица трябва да е достатъчно.
3. Идва моментът, в който трябва да запържим боба. В тиган изсипете останалото олио, и след като се сгорещи останалата половина от нарязаните лук и моркови. Добавете и червения пипер, разбъркайте за около 20-30 секунди, след което запръжката в тенджера с боб и разбъркайте добре. Оставете да заври за около минута.