Вечерята, с която ще шашнете гостите си: Пълнени тиквички с кайма
Необходими съставки:
тиквички 2 кг
кайма 500 грама
ориз 1/3 чаена чаша
лук 2 броя
домати 2 броя
копър 1/2 връзка
За соса
брашно 2 супени лъжици
жълтъци 2 броя
кисело мляко 1 чаена чаша
И какво още с тиквички? През юни и юли този въпрос е често срещан. Пълнените тиквички с кайма са една чудесна идея за леко месно ястие, засищащо и въпреки това носещо вкуса на лятото . Пълнените зеленчуци присъстват във всяка книга с българска национална кухня и пълнените тиквички също спадат към типичните ѝ представители. Пълнените тиквички с кайма са много вкусни и много подходящи за всеки, който обича да хапва месце, ястие с което може да изненадате приятно вашите гости. Рецептата за пълнени тиквички с кайма внасят малко разнообразие и аромат в менюто от рецепти с тиквички, където повечето ястия са постни.
Първата стъпка от рецептата за пълнени тиквички с кайма е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките, изрязвате задната част, както и дръжката и ги режете на пънчета с височина около 5-6 сантиметра. Издълбавате с лъжица сърцевината на пънчетата тиквички, като внимавате да не ги пробиете, тъй като тези пънчета ще се пълнят и сместа ще изтече при печене, ако ги пробиете. Посолете издълбаните тиквички и капнете по няколкото капки олио във всяка.
Нарязвате лука на ситно и го изсипвате в тиган със сгорещено олио. След като омекне добавяте ориза и вътрешността от тиквичките и разбърквате. Добавяте настърганите домати, една чаена лъжица сол и една чаена чаша вода и оставяте сместа да ври, докато оризът поеме водата. След като водата изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине, след което добавете каймата и ситно нарязания копър и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно. Пълните тиквените пънчета и ги нареждате в тава. Добавяте 1/2 чаена чаша гореща вода в тавата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за един час.
По желание може да приготвите и сос за пълнените тиквички. Запичате брашното, като го изсипете в нагорещен тиган и бъркате докато стане леко порозовее. Разбивате киселото мляко, заедно с жълтъците и соса, който се е образувал при печенето на тиквичките и го добавяте, заедно с ½ чаена лъжица сол към запеченото брашно при непрекъснато бъркане. Бъркате старателно, за да не стане соса на бучки.
Добави Коментар