Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Мусака от тиквички с кайма, по рецептата на баба Станка от кв. Ветрен

Ключови думи: мусака, рецепта, кайма, тиквички, баба станка

Необходими съставки:

тиквички 1 кг

кайма 500 грама

лук 2 броя

домати 2 броя

магданоз 1/2 връзка

брашно 2 супени лъжици

черен пипер 1/2 чаена лъжица

олио 1/2 чаена чаша

За заливката:

яйца 2 броя

прясно мляко 2 чаени чаши

брашно 3 супени лъжици 

краве масло 3 супени лъжици

Мусаката от тиквички може да бъде вегетарианска мусака от тиквички, но мусаката от тиквички може да бъде приготвена и с месо. Двата варианта за мусака от тиквички имат своите безспорни плюсове, докато мусаката от тиквички без месо е много лека, то мусаката от тиквички с кайма е много по-засищаща. Това обаче, което важи и за двете рецепти е, че се приготвят лесно и са много вкусни. Рецептата за мусака от тиквички с кайма е насочена към всички любители на месните ястия, които остават гладни, ако вечерята не съдържа поне малко месце.

Първата стъпка от рецептата за мусака от тиквички с кайма е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате тиквичките в дълбок тиган или тенджера, в които сте сгорещили ½ от предвиденото олио, след което ги поръсвате с брашното, добавяте и ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре, за да може брашното да се разпредели равномерно. Запържвате тиквичките за около 5-6 минути. След това изсипвате тиквичките в тавата, в която ще печете мусаката и ги оставете да изстинат.

В тиган сгорещете останалото олио и добавете към него ситно нарязаните глави лук, след което разбъркайте. След като лукът омекне добавете каймата и разбъркайте добре, за да не остане на бучки. Добавете настърганите домати, черния пипер и ½ чаена лъжица сол и разбъркайте и оставете сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавете и ситно нарязания магданоз. След това изсипете каймата в тавата върху тиквичките, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.

Идва ред за приготвяне на заливката за мусаката от тиквички с кайма. Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. За приготвянето му разтопявате маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяте към него брашното и разбърквате. Запържвате брашното за минута две, след което добавяте прясното мляко и разбърквате енергично. Бъркате, най-добре с тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея. Оставяте сосът на страна, докато поизстине, след което добавяте една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Разпределете сместа равномерно върху мусаката. Печете мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В неделя затварят важен булевард в Бургас, вижте защо Ще се проведе състезание Важно за шофьорите. До утре ще продължат ремонтните дейности в посока Бургас на АМ „Тракия“ В две от четирите ленти в участъка от 3-ти до 5-ти км все още се извършва ремонт
Павел Чепов получи високото отличие „Рицар на книгата“ 2025 година Отличието бе връчено на тържествена церемония в литературен клуб „Перото" Бургаската гордост Сами Мануелян и неговата банда се присъединяват към легендарната ТАНГРА, с които ще посрещнем Джулай морнинг Бургаският концерт ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20.00 часа на 30 юни, понеделник
600 хил. българи вече го направиха, ако не сте, побързайте – срокът е 30 април НАП отчита рекорден брой електронни декларации Заряза Турция, поема към нов живот и кариера в Италия Той е голямата звезда на турското кино
Прокуратура и ГДБОП с подробности за разбитата нарколаборатория край Свети Влас (ВИДЕО) Задържани са двама поляци, които превърнали къща под наем в кухня за производство на амфети и пико Тъпче се само с боклуци Ям пица и паста всеки ден, здравословното не ме вълнува, признава Маги Халваджиян
Очаква дете Натали Трифонова е бременна с момче Огромна руска атака по Киев (ОБНОВЕНА) Най-малко 9 загинали и десетки ранени
13-годишно дете в кома след катастрофа Блъснат е с тротинетката си Пенсионен фонд "Топлина" е с най-висока доходност за последните 2 г. при универсалните, професионалните и доброволните фондове