Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Суров или сготвен спанак – кой е по-полезен?

Ключови думи: спанак, съвети, готвене, суров

Спанакът е един невероятно здравословен, вкусен и изпълнен с ценни хранителни вещества листен зеленчук. С него можете да приготвите разнообразни ястия и пресни салати, супи и печива. Можете да го добавите към любимия си омлет, за да го обогатите с повече минерали и витамини. Няма грешен начин да приготвите спанак. Разлики съществуват единствено в това дали го консумирате суров или сготвен.

Кой от начините на консумация на спанак е по-полезен – пресен или сготвен?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото спанакът има своите невероятни ползи и ги проявява по различен начин в сурово и термично обработено състояние.

Ако варите спанак на пара, печете го или го приготвяте на тиган, вие ще извлечете много повече желязо от него, отколкото ако е консумиран пресен. Същото важи и за калция в него. След като се приготви на пара, той може да се съхранява задълго в хладилник, като се добавя към ястия, супи, смутита. По този начин обогатявате тялото си с още повече желязо и калций, от които то има нужда.

Термичната обработка на спанака увеличава количеството и усвояемостта на витамините А и Е в него. По-лесно е и да изядете по-голямо количество спанак, ако той е сготвен. Пресният спанак се консумира, дъвче и преглъща малко по-трудно, а и приетото количество обикновено е по-малко, ако е под формата на салата.

Ако консумирате спанака суров, също няма да сгрешите. Това ви дава повече фолиева киселина, витамин С, витамин В3, В2 и калий. Суровият спанак е също толкова подходящ за приготвяне на смутита, колкото и обработеният. В суров вид от спанака ще извлечете максимума от фибрите в него.

Суровият спанак съдържа впечатляващо количество растителни протеини – около 2,9 грама протеин за 100 грама пресен спанак. Това го прави прекрасен за вегетарианци и вегани, които пропускат животинските протеини от менюто си. Той е един от най-богатите източници на желязо сред растителните храни.

В една стандартна порция спанак се съдържат само 23 калории, което го прави пръв приятел и в диетите за отслабване. Не забравяйте, че за да си набавите необходимите количества витамини, минерали, фибри и протеини от него е нужно да изядете по-голямо количество за деня.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила