Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гранола – какво представлява и как да я включите в диетата си?

Ключови думи: гранола, как да използваме гранола, флагман, ползи гранола, как да приговим гранола

Гранолата в последно време се превърна в популярна закуска и има защо. Правилното количество продукт може да ви осигури значителна хранителна стойност и да ви засити за дълго време. Също така ще получите значителна доза фибри и протеини, които са нужни за правилната функция на организма и отслабването. Но всъщност гранолата е подходяща не само за закуска. Има толкова много начини, по които може да се насладите на тази хрупкава вкуснотия, които не се ограничават само в ранните часове на деня.

За онези от вас, които не знаят какво е гранола, ще изясним. Това всъщност е мюслито, което изглежда като слепени малки бучки, наречено още американско мюсли. То е по-хрупкаво от обикновеното, като може да се намери и под формата на блокче.

Ето как да включите гранолата в ежедневната си диетаСъс супа
Супите са страхотно ястие, но понякога са доста „скучни“. Именно затова към тях може да добавите малко гранола, за да създадете разнообразие и хрупкавост. Мюслито е чудесен здравословен заместител на крутоните и обикновения хляб, които често ни изкушават, когато си правим топли супи. Добавете една шепа гранола точно преди да сервирате ястието, за да направите храната си хрупкава и още по-вкусна.

С ябълки
Този здравословен десерт е толкова лесен за приготвяне, че може да се сдобиете с него само за 20 минути.

В малка купа смесете гранола, кафява захар, около две супени лъжици разтопено масло и канела. След това поставете разполовените ябълки върху леко намазнена форма за печене и отгоре поръсете със сместа. Покрийте цялото нещо с фолио за печене и го поставете във фурната на 350 градуса за около 20 минути.

Със салата
Репичките, морковите и ядките могат да добавят хрупкавост към вашата салата, но не могат да се сравнят с мюслито. Макар че върви с всякакъв вид салата, то е особено вкусно при вегетарианските версии. Изчакайте точно преди сервиране, за да сипете малко гранола върху зелениите си, за да придадете максимално количество хрупкавост.

Вместо галета
Нямате галета у дома? Това не е проблем. Заменете я с гранола, която така или иначе доставя повече хранителни вещества. Поставете една шепа в плик и я разбийте, използвайки плоския край на лъжица. Трябва да достигнете консистенцията на трохи. Ако не искате да правите всичко на ръка, може да използвате кухненски робот.

След това леко намажете рибата или пилето със зехтин и ги оваляйте в трохите от мюсли. Сгответе протеина си както обикновено. Още с първата хапка ще разберете, че галетата въобще не ви липсва. Гранолата е чудесен заместител и е много по-здравословна опция.

С печени изделия
Този начин за печене е толкова лесен, че дори не е необходимо да променяте рецептата си. Просто добавете шепа гранола към вашата кифла, бисквитка или тесто за палачинки за допълнителна текстура. Уверете се, че сте разчупили по-големите парчета на по-малки, за да се изпече добре ястието ви.

Хубавото на гранолата е, че може да си я приготвите и вкъщи
Необходими продукти:
150 грама овесени ядки

150 грама пшенични ядки

100 грама ечемичени ядки

100 грама ръжени ядки

50 грама сурови бадеми

50 грама сурови лешници

50 грама сушени червени боровинки

50 грама сушени кайсии

50 грама стафиди

3 супени лъжици ленено семе

1 кафеена чаша мед

1/2 кафеена чаша олио

1/2 кафеена чаша вода

Начин на приготвяне:
Нарежете ядките и сушените плодове на ситни парченца. Може да замените посочените плодове с такива по ваш избор. Разтопете меда, като към него добавите водата и олиото. Разбъркайте добре. В купа поставете овесените, пшеничните и ечемичените ядки, лененото семе и нарязаните бадеми и лешници и ги залейте с медената смес.

Върху тава поставете хартия за печене и изсипете сместа с овесените ядки. Разпределете равномерно по цялата тава. Печете гранолата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Не забравяйте да разбърквате на всеки 3-4 минути. Трябва ядките да станат сухи и хрупкави. След като постигнете този ефект, извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.

След като всичко е изстинало, добавете към ядките сушените плодове и разбъркайте добре. Вече сте горди собственици на първата си гранола. Може да я използвате като закуска или по гореспоменатите начини.

Източник: Tialoto.bg

1
Коментара по темата
1.
Graviola
07.02.2021 22:08:59
Сурсоп (също гравиола , гвиабано и в испанската Америка - гуанабана ) е плодът на Annona muricata , широколистно, цъфтящо вечнозелено дърво . [4] [5] Точният произход е неизвестен; той е роден в тропическите cheti tva anti Rakovoto
  Добави Коментар
Не правете секс на дивана, защото... Лекар предупреди за сериозни рискове Пазете се от токсични приятели, които могат да съсипят връзката ви Неподходящи изказвания за връзката или партньора ви е първият червен флаг
4-те зодии, които имат ангелски души Ето кои са те  Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата
Банята изглежда мръсна и небрежна: премахнете тези неща от нея Вижте кои са те и подрете банята си  Иска да се върне при бившия си Русата Златка опитвала да затопли отношенията си с Благо Джизъса
Вместо 13 заплата у нас много работодатели са раздали за празниците бонуси, тематични подаръци и коледни партита Финaнсoвите кoледни бoнуси сa в гoлям диaпaзoн в зaвисимoст oт зaемaнaтa длъжнoст и видa нa кoмпaниятa - от 200 до 750 лв.  Смесете кисело мляко, брашно и захар на равни части и направете тази сочна торта с неустоим крем Вкусът е впечатляващ, презентацията - още повече
Методът 3-6-9 издава има и бъдеще връзката ви Три стъпки тестват колко здрави са любовните ви отношения... Закупуването на жилище става все по-трудно с тези промени в закона Строителите ще калкулират в цената на имота новия данък, обясни адвокат
Хвали се, че навремето е скъсвал Преслава от се*с Петя, както е истинско й име,  първо бе танцьорка във видеоклиповете на Милко Калайджиев, а след това той я превърна в Преслава, която познаваме днес  Започна скоростен ремонт на ГКПП "Кулата" заради Шенген Целта е с разширение да се направят по две пътни ленти във всяка посока преди пункта