Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гранола – какво представлява и как да я включите в диетата си?

Ключови думи: гранола, как да използваме гранола, флагман, ползи гранола, как да приговим гранола

Гранолата в последно време се превърна в популярна закуска и има защо. Правилното количество продукт може да ви осигури значителна хранителна стойност и да ви засити за дълго време. Също така ще получите значителна доза фибри и протеини, които са нужни за правилната функция на организма и отслабването. Но всъщност гранолата е подходяща не само за закуска. Има толкова много начини, по които може да се насладите на тази хрупкава вкуснотия, които не се ограничават само в ранните часове на деня.

За онези от вас, които не знаят какво е гранола, ще изясним. Това всъщност е мюслито, което изглежда като слепени малки бучки, наречено още американско мюсли. То е по-хрупкаво от обикновеното, като може да се намери и под формата на блокче.

Ето как да включите гранолата в ежедневната си диетаСъс супа
Супите са страхотно ястие, но понякога са доста „скучни“. Именно затова към тях може да добавите малко гранола, за да създадете разнообразие и хрупкавост. Мюслито е чудесен здравословен заместител на крутоните и обикновения хляб, които често ни изкушават, когато си правим топли супи. Добавете една шепа гранола точно преди да сервирате ястието, за да направите храната си хрупкава и още по-вкусна.

С ябълки
Този здравословен десерт е толкова лесен за приготвяне, че може да се сдобиете с него само за 20 минути.

В малка купа смесете гранола, кафява захар, около две супени лъжици разтопено масло и канела. След това поставете разполовените ябълки върху леко намазнена форма за печене и отгоре поръсете със сместа. Покрийте цялото нещо с фолио за печене и го поставете във фурната на 350 градуса за около 20 минути.

Със салата
Репичките, морковите и ядките могат да добавят хрупкавост към вашата салата, но не могат да се сравнят с мюслито. Макар че върви с всякакъв вид салата, то е особено вкусно при вегетарианските версии. Изчакайте точно преди сервиране, за да сипете малко гранола върху зелениите си, за да придадете максимално количество хрупкавост.

Вместо галета
Нямате галета у дома? Това не е проблем. Заменете я с гранола, която така или иначе доставя повече хранителни вещества. Поставете една шепа в плик и я разбийте, използвайки плоския край на лъжица. Трябва да достигнете консистенцията на трохи. Ако не искате да правите всичко на ръка, може да използвате кухненски робот.

След това леко намажете рибата или пилето със зехтин и ги оваляйте в трохите от мюсли. Сгответе протеина си както обикновено. Още с първата хапка ще разберете, че галетата въобще не ви липсва. Гранолата е чудесен заместител и е много по-здравословна опция.

С печени изделия
Този начин за печене е толкова лесен, че дори не е необходимо да променяте рецептата си. Просто добавете шепа гранола към вашата кифла, бисквитка или тесто за палачинки за допълнителна текстура. Уверете се, че сте разчупили по-големите парчета на по-малки, за да се изпече добре ястието ви.

Хубавото на гранолата е, че може да си я приготвите и вкъщи
Необходими продукти:
150 грама овесени ядки

150 грама пшенични ядки

100 грама ечемичени ядки

100 грама ръжени ядки

50 грама сурови бадеми

50 грама сурови лешници

50 грама сушени червени боровинки

50 грама сушени кайсии

50 грама стафиди

3 супени лъжици ленено семе

1 кафеена чаша мед

1/2 кафеена чаша олио

1/2 кафеена чаша вода

Начин на приготвяне:
Нарежете ядките и сушените плодове на ситни парченца. Може да замените посочените плодове с такива по ваш избор. Разтопете меда, като към него добавите водата и олиото. Разбъркайте добре. В купа поставете овесените, пшеничните и ечемичените ядки, лененото семе и нарязаните бадеми и лешници и ги залейте с медената смес.

Върху тава поставете хартия за печене и изсипете сместа с овесените ядки. Разпределете равномерно по цялата тава. Печете гранолата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Не забравяйте да разбърквате на всеки 3-4 минути. Трябва ядките да станат сухи и хрупкави. След като постигнете този ефект, извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.

След като всичко е изстинало, добавете към ядките сушените плодове и разбъркайте добре. Вече сте горди собственици на първата си гранола. Може да я използвате като закуска или по гореспоменатите начини.

Източник: Tialoto.bg

1
Коментара по темата
1.
Graviola
07.02.2021 22:08:59
Сурсоп (също гравиола , гвиабано и в испанската Америка - гуанабана ) е плодът на Annona muricata , широколистно, цъфтящо вечнозелено дърво . [4] [5] Точният произход е неизвестен; той е роден в тропическите cheti tva anti Rakovoto
  Добави Коментар
Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Сеизмичната последователност в морския район на Анидро, между Санторини и Аморгос, е в относителен спад
Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Със старта на новия сезон на "Ергенът" името на Виктор Русинов се оказа едно от най-често споменаваните в родния ефир Пенсията да стане поне 1000 лева За това настояват пенсионери 
Получи 1100 лева сметка за вода В стопанския двор до тях имало авария, която навъртяла рекордната сметка Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Заради заклано прасе, мнозина я намразиха 
Има ново гадже, но го крие Това подсказва най-новата песен на певицата – „Сините ти очи“ Тази турска звезда заведе семейството си на скъпа почивка Плащат по 500 долара на вечер на Малдивите, ще останат там поне до март
Риалити звезди станаха родители Неделчо записва подкаст, докато Ния ражда Тази кифла от Ергенът е новата на милионера Гущеров Високата блондинка и милионерският син повече от два часа се забавляваха в заведение на малка уличка, успоредна до булевард Витоша
Спешни мерки след този бой ММС осъди хулиганските прояви Новият сезон на това предаване започна с разтърсваща история Първата мисия за сезона ги отведе в монтанското село Горна Вереница, където един 8-годишен герой и неговият всеотдаен дядо оцеляваха в стара, рушаща се къща