Гранола – какво представлява и как да я включите в диетата си?
Гранолата в последно време се превърна в популярна закуска и има защо. Правилното количество продукт може да ви осигури значителна хранителна стойност и да ви засити за дълго време. Също така ще получите значителна доза фибри и протеини, които са нужни за правилната функция на организма и отслабването. Но всъщност гранолата е подходяща не само за закуска. Има толкова много начини, по които може да се насладите на тази хрупкава вкуснотия, които не се ограничават само в ранните часове на деня.
За онези от вас, които не знаят какво е гранола, ще изясним. Това всъщност е мюслито, което изглежда като слепени малки бучки, наречено още американско мюсли. То е по-хрупкаво от обикновеното, като може да се намери и под формата на блокче.
Ето как да включите гранолата в ежедневната си диетаСъс супа
Супите са страхотно ястие, но понякога са доста „скучни“. Именно затова към тях може да добавите малко гранола, за да създадете разнообразие и хрупкавост. Мюслито е чудесен здравословен заместител на крутоните и обикновения хляб, които често ни изкушават, когато си правим топли супи. Добавете една шепа гранола точно преди да сервирате ястието, за да направите храната си хрупкава и още по-вкусна.
С ябълки
Този здравословен десерт е толкова лесен за приготвяне, че може да се сдобиете с него само за 20 минути.
В малка купа смесете гранола, кафява захар, около две супени лъжици разтопено масло и канела. След това поставете разполовените ябълки върху леко намазнена форма за печене и отгоре поръсете със сместа. Покрийте цялото нещо с фолио за печене и го поставете във фурната на 350 градуса за около 20 минути.
Със салата
Репичките, морковите и ядките могат да добавят хрупкавост към вашата салата, но не могат да се сравнят с мюслито. Макар че върви с всякакъв вид салата, то е особено вкусно при вегетарианските версии. Изчакайте точно преди сервиране, за да сипете малко гранола върху зелениите си, за да придадете максимално количество хрупкавост.
Вместо галета
Нямате галета у дома? Това не е проблем. Заменете я с гранола, която така или иначе доставя повече хранителни вещества. Поставете една шепа в плик и я разбийте, използвайки плоския край на лъжица. Трябва да достигнете консистенцията на трохи. Ако не искате да правите всичко на ръка, може да използвате кухненски робот.
След това леко намажете рибата или пилето със зехтин и ги оваляйте в трохите от мюсли. Сгответе протеина си както обикновено. Още с първата хапка ще разберете, че галетата въобще не ви липсва. Гранолата е чудесен заместител и е много по-здравословна опция.
С печени изделия
Този начин за печене е толкова лесен, че дори не е необходимо да променяте рецептата си. Просто добавете шепа гранола към вашата кифла, бисквитка или тесто за палачинки за допълнителна текстура. Уверете се, че сте разчупили по-големите парчета на по-малки, за да се изпече добре ястието ви.
Хубавото на гранолата е, че може да си я приготвите и вкъщи
Необходими продукти:
150 грама овесени ядки
150 грама пшенични ядки
100 грама ечемичени ядки
100 грама ръжени ядки
50 грама сурови бадеми
50 грама сурови лешници
50 грама сушени червени боровинки
50 грама сушени кайсии
50 грама стафиди
3 супени лъжици ленено семе
1 кафеена чаша мед
1/2 кафеена чаша олио
1/2 кафеена чаша вода
Начин на приготвяне:
Нарежете ядките и сушените плодове на ситни парченца. Може да замените посочените плодове с такива по ваш избор. Разтопете меда, като към него добавите водата и олиото. Разбъркайте добре. В купа поставете овесените, пшеничните и ечемичените ядки, лененото семе и нарязаните бадеми и лешници и ги залейте с медената смес.
Върху тава поставете хартия за печене и изсипете сместа с овесените ядки. Разпределете равномерно по цялата тава. Печете гранолата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Не забравяйте да разбърквате на всеки 3-4 минути. Трябва ядките да станат сухи и хрупкави. След като постигнете този ефект, извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.
След като всичко е изстинало, добавете към ядките сушените плодове и разбъркайте добре. Вече сте горди собственици на първата си гранола. Може да я използвате като закуска или по гореспоменатите начини.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар