Да се знае: Oт истинската паста не се пълнее. Ето важните тънкости при варене
Когато решим да минаваме на диета, автоматично си казваме, че изключваме тестените храни. В това число попадат макароните, спагетите, лазанята. А всъщност все по-често се публикуват опровержения на информацията, че пастата е вредна, разказват от Gotvach.bg.
Всъщност пастата е нискокалорична – съдържа 190 калории на 50 г сух продукт. Освен това съдържа много белтъчини – 13 г на 100 г, които помагат за топенето на мазнините и щади мускулите. Макаронените изделия съдържат бавни захари, които изгарят почти напълно, но бавно, давайки усещане за ситост по-дълго през деня. Експертите по хранене смятат, че тези бавни захари са особено полезни за спортистите, тъй като възстановяват запасите от глюкоген в мускулите.
В италианската кухня пастата се приготвя единствено от брашно и вода. Дори в някои държави, сред които Италия, Гърция и Франция, има закони, забраняващи производството на макаронени изделия с други суровини, освен ако не е изрично посочено. Важно е да се знае, че брашното трябва да е от твърда пшеница, което е богато на повече витамини и минерали. За да сте сигурни, че пастата е качествена, може да познаете и по външния й вид – тя трябва да е гладка, с равномерен златист цвят. Когато разчупите пастата, ще ви се стори, че чупите стъкло.
Разбира се, не е важно просто да сготвиш сготвиш едно ястие, а да го направиш правилно, да добавиш всичко необходимо, при това в точния момент. И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка:
Не вярвайте сляпо на всички стигми, особено когато говорим за хубавата паста! Напротив, далеч по-полезно е да си хапвате от нея, отколкото бял хляб или нещо сладко.
Тънкости при варене на спагети, които всяка добра домакиня трябва да знае
1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети;
2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л. на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л. олио, но шеф готвачите отричат нуждата от мазнина във водата. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят;
3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки;
4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат. Варят се без капак, за да не изкипи водата;
Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите;
5. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат прекалено сурови спагетите. Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагетка с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста - свалете ги веднага от котлона;
6. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч. по-хладка вода, за да спрете процесът на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре. В зависимост от соса за паста, който ще приготвяте, може да запазите 1 ч.ч. от водата от варенето на спагетите, за да добавите към соса;
Добави Коментар