Ресторантьор от Бургас: Хората са стресирани от Ковид-19 и не мисля, че чакат с нетърпение да отворим
Хората са стресирани от всички обстоятелства около коронавируса и едва ли биха били толкова доволни от отварянето на заведенията. Държавата реагира напълно адекватно, като откри мерки и програми в подкрепа на бранша и служителите, ангажирани в него. Това е период, който е труден за всеки един от нас. Такава позиция изрази пред Флагман.бг един от най-успешните ресторантьори в Бургас Юлиян Георгиев.
Нека да погледнем на здравето като на основен национален приоритет, призова той.
„Дали са основателни рестрикциите спрямо заведенията и възможно ли е те да са фактор за разпространение на коварния вирус, тъй като не съм медицинско лице, се въздържам от личен коментар, но се доверявам на здравните власти. И ако имаме съмнения в техните решения, нека да погледнем към останалата част от Европа и ще се убедим за пореден път, че у нас мерките са по-либерални. По отношение на конкретиката на датата 1 февруари не разбирам ентусиазма на част от бранша, въпреки опасенията на здравните власти за непредвидимото на този етап развитие пандемията – да отвори на тази дата. Ние всички сме изправени пред това препятствие и трябва заедно да го преодолеем. Считам, че колкото по-отговорни и дисциплинирани сме в този момент, толкова по-бързо и с цената на по-малко жертви ще преминем през него. Това е въпрос на личен граждански морал. Нека използваме времето, в което представителите на бранша сме ангажирани за преосмисляне на стратегията ни за работа. Нека бъдем позитивни“, апелира Юлиян Георгиев.
„На този етап мерките действат напълно оперативно. Ние сме се възползвали от програмата 60/40. Очакваме да се получат средства и по мярка „Запази ме“. Убеден съм, че средствата няма да се забавят. Държавата, според мен, се намеси напълно адекватно с мерките и програмите за запазване на служителите. Аз не мога да дам преценка кога трябва да бъдат отворени заведенията, това решение е в ръцете на здравните власти“, каза още той.
На въпрос – колко време биха издържали още, ако останат затворени, Георгиев подчерта, че въпросът е персонален. „Всеки има различна стратегия, има различни разходи, има обекти с наеми, но и такива с облекчения. Най-голяма тежест при заведенията за хранене е наемът. Това прави въпроса много личен“, обясни той.
„Има изказвания в момента от хора, които искат да използват ситуацията като предизборен ход. Това не е много коректно. Истината е, че държавата в случая се намеси изключително адекватно с мерки и програми за подкрепа на бизнеса“, каза Георгиев.
За мерките и програмите за подпомагане обаче има критерий, а той е да нямаме задължения към държавата. Някои колеги от бранша искат да получат помощ, но имат непогасени задължения, добави той.
https://www.flagman.bg/article/215628
Аз знам.
И има основен бизнас нямащ нищо общо с кръчми.
И това проверете.
лежейки и пърдейки пари правите.
Да попитам господина бизнесмен как осигурява работниците си на реашна или кинимашна заплата???
лежейки и пърдейки пари правите.
Да попитам господина бизнесмен как осигурява работниците си на реашна или кинимашна заплата???
Съгласен съм. Приоритет са ви Джъмбо, Била и приятели. Подозирам, че ви се отплащат подобаващо за френската любов, с която ги обслужвате от месеци.
Моловете не работели. Влизаш в мола и – о, изненада! Мобилни оператори, застрахователи, големи вериги – всичко работи. Там няма коронавирус. Затворени са магазинчетата на нормалните хора, дето се опитват да изкарват пари без да крадат от обществени поръчки.