Истинско сирене за 6-7 лв. килограма нямало, пълно е с палмово масло
Повече сирене с растителни мазнини са произвели преработвателните предприятия през миналата година, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите. По предварителни данни от януари до ноември 2020 г. от мандрите са излезли близо 12 800 тона сирене с палмова мазнина, докато за същия период на 2019 г. количествата са били 10 981 тона. За цялата 2018 г. пък в магазините са доставени 13 500 тона фалшиво сирене, показват още данните на земеделското министерство, пише dnes.bg.
Най-много имитиращ продукт е произведен през летните месеци - юли и август, съответно по 1324 тона и 1390 тона, а най-малко през януари 2020 г. - 911 тона.
Въпреки увеличеното производство на сирене с растителни мазнини в повечето големи търговски вериги почти липсва предлагане на такива продукти. След приемането на изискванията те да бъдат задължително в опаковка и да са на отделен стелаж, на който да има ясен надпис “Имитиращи продукти”, този вид стоки като че ли изчезнаха от хипермаркетите, пише "Труд".
Според експерти от млекопреработвателния бранш сирене от 6-7 лева няма как да е направено само от мляко. Такива продукти обаче се предлагат в магазините. Последните данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища показват, че сиренето с растителни мазнини се продава по 3,37 лева за килограм на едро, докато истинският продукт върви над 7 лева по борсите.
В същото време предприятията са преработили повече сурово мляко. За единадесетте месеца на 2020 година в мандрите са влезли 663 хил. литра, а година по-рано - 618 хил. литра, като от тях кравето мляко е 626 хил. литра, при 591 хил. литра година по-рано. Нараства и количеството истинско сирене, направено само от мляко и закваска. През 2020 г. мандрите са произвели близо 71 800 тона краве сирене, а през 2019 г. - 65 000 тона.
Предприятията са свили производството на млечни продукти в годината на пандемията, показват още данните на земеделското министерство.
Намаление има както при киселите млека, така и при маслото и сметаната. От януари до ноември 2020 г. мандрите са произвели 156 хил. тона заквасени млека, докато година по-рано количествата са близо 159 хил. тона. При маслото производството спада от 974 тона през 2019 г. на 899 тона през миналата, а при сметаната - от 2543 тона на 2478 тона за година. Почти без промяна обаче остава производството на пресни пакетирани млека - над 68 000 тона.
Българите се хранят по-здравословно и доказателството е, че намалява производството на пресни подсладени млека с добавки - от 2830 тона през 2019 г. на 2600 тона през миналата.
Ако не е истинско, отговорните институции какво правят, че не се задействат. Колко пъти дават, че вземат за проби от големите вериги и няма нарушения. Кой лъже сега?
Живея в Бургас и работя в едно турско село, близо до града. Тук сиренето е със следните цени: краве- 10-11лв; козе- 12лв; овче- 14лв; кашкавала е по 12-13лв, а кравето масло по 16 лв за кило. Вкусът е уникален, като от едно време и нищо общо няма с тези от магазина, от който не ги купувам.
Крайно занижен е контрола по магазини и производители, а също играе роля и корумпираните проверяващи.
Просто тарикатите го рекламират за истински продукт, а той не е такъв.
Другите които продават на 5-6 лева или не са се усетили или не искат да вдигат цените. Те и на тази цена са си ка печалба...
Да му мислят клиентите които си мислят че ядат истинско сирене!!!
Тук местните правят козе, краве и овче сирене и краве масло. Кравето е минимум 11лева за един кг, козето по 12, а овчето 14. Маслото е 16 лева за кило.
Ето това са цените на истинските млечни продукти за момента- превъзходен вкус от едно време!!!
По магазините и производителите липсва постоянния контрол и подкупните контролни органи, затова правят и произвеждат,каквото си искат с цената на здравето ни!