Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хумусът – чудесна закуска, силен афродизиак и наслада за небцето

Ключови думи: хумус, полезни свойства хумус, флагман

През последните години хумусът се превърна в основен продукт в домовете по света. В Близкия изток и Средиземноморието, хумусът е традиционна храна, направена предимно от няколко съставки, които включват нахут, зехтин, лимони, чесън, сол и паста от сусам.

Въпреки че е любима храна на много хора, все още има някои факти, които са неизвестни за нас. Хумусът идва от Египет. За първи път, рецептата за хумус, е била приготвена в Египет през 13 век.

Тогава вкусната разядка се е приготвяла без чесън и лимони.

Хумусът е различен в зависимост от региона

Много страни и региони приемат хумуса като свой, но всеки от тях има различен метод, по който правят ястието. Например турски хумус се прави с масло, а в Йордания тахана се заменя с кисело мляко.

Различните региони също го сервират с различна температура на ястието - някои страни обикновено ядат хумус топъл, докато други го сервират студено.

Създаден е филм за хумуса

През 2012 г. един австралийски режисьор създава филма „Правете хумус, не война“ с цел любовта към хумуса да бъде решението на мира в Близкия изток.

Хумус има рекорд на Гинес

Световният рекорд за най-голямата чиния с хумус е определен през май 2010 г., когато 300 готвачи в района на Бейрут създадоха 23 040 килограма хумус!

Хумус надхвърля тютюна

През 2013 г. американски вестник съобщи, че любовта на Америка към хумус е толкова разпространена, че тютюнопроизводителите започват да сменят културите - от отглеждане на тютюн към отглеждане на нахут.

Хумусът е много полезен

Може би не знаете, но хумусът е снабден с много полезни свойства. Не е чудно, че ястието се яде за закуска в много страни от Близкия изток, тъй като помага да се балансира кръвната захар.

Други ползи от хумуса включват намаляване на възпалението, борба с болести, подпомагане на храносмилането, поддържане на здравето на костите, защита на сърцето и повишаване на енергията.

Хумусът е афродизиак

Този факт вероятно е много непознат за повечето хора - никой не мисли, че хумусът притежава свойства на афродизиак.

Някои готвачи се отнасят към бобовите растения като към "Кралицата на афродизиаците" и поради високото съдържание на желязо, магнезий, цинк и калий в нахута, то е много подходящ за консумация от мъже.

8 страхотни причини да ядеш хумус всеки ден
1. Богат е на протеини - хумусът доставя на организма ни голямо разнообразие от различни витамини и минерали. Той е отличен растителен източник на протеини, което го прави отлична хранителна опция за веганите и вегетарианците.

2. Бори се с възпаленията - хумусът съдържа нахут, зехтин и сусам (тахан) - все съставки, които имат доказано противовъзпалително действие.

3. Източник на фибри - той е богат на фибри, които спомагат за редовната и по-добра функция на червата. В допълнение, тези фибри спомагат и за растежа на полезна бактерия, която подхранва клетките в червата ни.

4. Контролира нивата на кръвната захар - хумусът има нисък гликемичен индекс, което значи, че бавно пуска захарите в организма. За това помагат още устойчивото нишесте, мазнините и протеините, които съдържа.

5. Намалява риска от сърдечни болести - съдържа нахут и зехтин - две съсътавки, които доказано намаляват риска от сърдечни заболявания.

6. Спомага за контрола на килограмите - както вече споменахме, хумусът е отличен източник на фибри и протеин, а те спомагат за намаляването на теглото. Проучвания показват, че хората, които хапват по-често хумус, имат по-нисък индекс телесна мазнина и не са толкова склонни към напълняване.

7. Безглутенов е, не съдържа ядки и млечни продукти - идеална храна е за хора с алергии и непоносимости към различни храни!

8. Лесен е за направа и консумация - хумусът може да се направи и консумира по много начини. Трябват ви само съставките и блендер!


Източник: Една.бг

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Китайци вбесиха Наско Сираков? Не оцениха Алекс Колев... "Спайдърмен" каза "не" на алкохола От над 2 години
Диво животно се разхожда пред БНБ Лисица броди из столицата Урсула фон дер Лайен е болна от... Тежка пневмония
Почина бележит писател Отиде си Дейвид Лодж 78-годишна жена бе пометена от автомобил В Пазарджик
Отиде си Димитър Манов, президентът изрази съболезнования на близките на големия хореограф Напусна ни всеотдаен преподавател и творец със забележителна дарба, коментира за него Румен Радев Шок за Новак Джокович Падна от 293-ия в АТП
Радост за пенсионерите в... Кипър Без венчавки до Йордановден Духовете на мъртвите обикалят през Мръсните дни, изключения се правят за гурбетчии или военни пред мисия
Най-обичаната и вкусна яхния, кой не е ял Класическа рецепта, която сме приготвяли десетки пъти и пак ще ги приготвяме - пиле с грах и моркови Затвориха Босфора, издирват брат и сестра, паднали в морето преди месец Не се съобщава докога ще бъде забранено преминаването на кораби през пролива