Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как да приготвите най-вкусната баклава с орехи и кексова плънка

Ключови думи: гръцка баклава, рецепта за баклава, флагман

Днес ще ви представим рецепта за вкусна баклава, която цялото семейство обича.

Много жени приготвят сиропирания десерт по стари рецепти, получени от техните майки или баби. Най-често тя е само с препържено олио или масло, захар и много смлени или начукани орехи. Но ако вие търсите нещо по-различно тази година, ви предлагаме да я направите с плънка.

Едни наричат баклавата с кексова плънка гръцка, други пък посочват, че някои домакини толкова обичат сиропираните кексове, че решили да променят традиционната рецепта за десерта, като добавят малко тесто между корите.

Ето и необходимите продукти:
- 350 г обикновени кори за баница;
- 3 яйца;
- 200 г масло;
- 3 супени лъжици захар;
- 3 супени лъжици брашно;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка ванилия;
- 1 и 1/2 супени лъжици грис;
- 1 чаена чаша и половина счукани орехи;
- лимонова кора за настъргване.

За сиропа:
- 800 г захар;
- 700 мл вода;
- 1 с. л. лимонов сок;
- малко лимонова кора;
- ванилия.

Как да приготвите баклавата с плънка?

Разпечатвате корите и заедно с тавата ги приготвяте на масата, за да са ви подръка. След това пристъпвате към направата на плънката, която представлява голяма част от баклавата. Разбивате във висока купа яйцата и захарта, докато се получи гъст крем. След което добавяте постепенно гриса, брашното (в което предварително сте изсипали и разбъркали бакпулвера), ванилията и малко стърготини от лимоновата кора. Получава се гъста каша.

Взимате тавата и я намазвате с разтопено масло. Отделете 7 броя от корите за баница и ги поставете една по една, като мажете между всяка с масло. Най-добре е за целта да разполагате със специална четка, но ако нямате, ще стане и с лъжица. На последната изсипвате една трета от кексовата смес и отгоре поръсвате със половината от начуканите орехи.

Непосредствено върху разстланата плънка поставяте 3 кори, отново с масло между тях. После идва ред на следващата третина от тесто, орехи и кори. Редувате така, като накрая трябва да завършите с по-голям пласт кори най-отгоре (остават между 5 и 7 броя, зависи каква марка ползвате).

Намазвате хубаво баклавата с масло и я нарязвате предварително на парчета. Печете на умерена фурна до получаване на златист загар. След като е готова, я изваждате и оставяте настрани, за да се охлади. През това време приготвяте сиропа.

Сиропът трябва да поври за малко на котлона, като се бърка до разтварянето на захарта. Докато е още горещ, с него се залива баклавата, която е хубаво да стои в хладилник или на студено, поне за едно денонощие, за да попие хубаво.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Сподели, че е унижавана В младежките години  Папата получи два пристъпа на остра дихателна недостатъчност Ето какво съобщават от Ватикана
Администрацията на Тръмп с показателен ход Ето какво съобщи ББС Те са най-добрите в "Ергенът"... Относно готвенето
Сигнал до Флагман.бг: Голяма опасност ни дебне на пътя Бургас-Малко Търново Изсъхнали дървета може да паднат върху коли Свлече се като прострелян Виктор Русинов се превива от смях в "Ергенът", падна дори на земята
Зловеща катастрофа в страната Един човек загина, има и ранени Тя даде страхотен пример Млада българка със заявка да се превърне в световна хегемонка
Зеленски с тревожен коментар за войната Президентът на Украйна: Краят й е много далеч Шампион от Бургас се качи на Шипка и каза ярка фраза "Шипченската епопея е най-славната страница от нашата история", смята Цанко Цанков
Българин с разтърсващи думи за кървавата атака в Германия "Хората вече започват да се притесняват като излизат на разходка", сподели Яво Божилов Ад на "Тракия" Верижна катастрофа и 10-километрово задръстване