Ето как да приготвите най-вкусната баклава с орехи и кексова плънка
Днес ще ви представим рецепта за вкусна баклава, която цялото семейство обича.
Много жени приготвят сиропирания десерт по стари рецепти, получени от техните майки или баби. Най-често тя е само с препържено олио или масло, захар и много смлени или начукани орехи. Но ако вие търсите нещо по-различно тази година, ви предлагаме да я направите с плънка.
Едни наричат баклавата с кексова плънка гръцка, други пък посочват, че някои домакини толкова обичат сиропираните кексове, че решили да променят традиционната рецепта за десерта, като добавят малко тесто между корите.
Ето и необходимите продукти:
- 350 г обикновени кори за баница;
- 3 яйца;
- 200 г масло;
- 3 супени лъжици захар;
- 3 супени лъжици брашно;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка ванилия;
- 1 и 1/2 супени лъжици грис;
- 1 чаена чаша и половина счукани орехи;
- лимонова кора за настъргване.
За сиропа:
- 800 г захар;
- 700 мл вода;
- 1 с. л. лимонов сок;
- малко лимонова кора;
- ванилия.
Как да приготвите баклавата с плънка?
Разпечатвате корите и заедно с тавата ги приготвяте на масата, за да са ви подръка. След това пристъпвате към направата на плънката, която представлява голяма част от баклавата. Разбивате във висока купа яйцата и захарта, докато се получи гъст крем. След което добавяте постепенно гриса, брашното (в което предварително сте изсипали и разбъркали бакпулвера), ванилията и малко стърготини от лимоновата кора. Получава се гъста каша.
Взимате тавата и я намазвате с разтопено масло. Отделете 7 броя от корите за баница и ги поставете една по една, като мажете между всяка с масло. Най-добре е за целта да разполагате със специална четка, но ако нямате, ще стане и с лъжица. На последната изсипвате една трета от кексовата смес и отгоре поръсвате със половината от начуканите орехи.
Непосредствено върху разстланата плънка поставяте 3 кори, отново с масло между тях. После идва ред на следващата третина от тесто, орехи и кори. Редувате така, като накрая трябва да завършите с по-голям пласт кори най-отгоре (остават между 5 и 7 броя, зависи каква марка ползвате).
Намазвате хубаво баклавата с масло и я нарязвате предварително на парчета. Печете на умерена фурна до получаване на златист загар. След като е готова, я изваждате и оставяте настрани, за да се охлади. През това време приготвяте сиропа.
Сиропът трябва да поври за малко на котлона, като се бърка до разтварянето на захарта. Докато е още горещ, с него се залива баклавата, която е хубаво да стои в хладилник или на студено, поне за едно денонощие, за да попие хубаво.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар