Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да ядем пица и паста, без да надебеляваме

Ключови думи: пица, паста, как да ядем, да не надебеляваме

Пицата и пастата, колкото и да е странно, са не само вкусна, но и здравословна храна. А с варено говеждо месо, което често се появява в различни диети за отслабване, в Япония се свързва цял ритуал, въпреки че като цяло те не обичат много месото, пише РИА "Новости." 

Вижте кои храни е полезно да вземете от различни кухни по света и как да ядете пица и да не напълнявате. 

От истинската паста не се дебелее 

Една от най-популярните национални в света като цяло е италианската. Но колко полезна е тя? Пица, паста е първото нещо, което ви идва на ум.

"Нашата се счита за една от най-здравословните. Това косвено се потвърждава от дълголетието на италианците. Дори в много напреднала възраст (над 90 години) те остават активни и весели", казва собственикът на верига от ресторанти шеф Луиджи Подди.

Италианската кухня се основава на зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения, както и морски дарове, сирена, месо. Освен това зеленчуците и плодовете са сезонни, за предпочитане от собствената им градина.

Паста - само от твърда пшеница

"Такава паста дава енергия и в нея има умерено количество калории. Тези, които са особено внимателни за фигурата си, да добавят по-леки зеленчукови сосове", обясни Луиджи Пожи, който е категоричен, че от истинските тестени изделия не се напълнява. 

Не повече от пет съставки и малко масло

Дори пицата не е нездравословна храна, на за да не надебелявате от нея, трябва да използвате специално високо протеиново брашно, тестото трябва да се остави да престои поне 48 часа, а резултатът е въздушен, лесно смилаем продукт, който не провокира жажда по време на храносмилането.

„Друга тайна на италианската кухня е простотата на рецептите: в едно ястие трябва да има не повече от пет съставки“, каза още Луиджи Поджи.

Също така в Италия майонеза не се използва, а за за дресинга италианците използват екстра върджин зехтин.

Същото може да се каже и за гръцката, испанската и средиземноморската кухня като цяло, която се смята за една от най-здравословните в света.

Трябва да внимавате с маслото

„Много хора смятат, че колкото повече е то, толкова по-здравословно е, отбелязва Екатерина Муравьова, експерт по корекция на теглото и психология на храненето. „Това е доста опасна заблуда", смята тя.

Кухня на дълголетието

В Япония много хора са на възраст над 100 години, а най-старият обитател на Земята е японката Кейн Танаке, която е родена на 2 януари 1903 година. Така че не напразно местната кухня е призната за стандарт за здравословно хранене.

„Имаме важни нюанси, ритуали и правила", обясняват от Японската национална туристическа организация (JNTO). „Нашите готвачи готвят само с пресни съставки, така че всяко ястие е част от сезона.", добавят те. 

Дори преди 150 години японците са били много предпазливи към месото. Сега говеждото Wagyu е известно по целия свят. Европейците особено обичат пържолите от него.

Но за привържениците на здравословния начин на живот има шабу-шабу, а похапването му е цял ритуал. За да го приготвите ще ви е необходима тенджера с вряла вода и тънко нарязани зеленчуци и месо. Първо се слагат зеленчуците, за да стане бульона. След това нарязаното на тънки парчета говеждо месо се потапя за кратко в бульона. 

Но все пак основата на всички ястия е оризът. Рибата, морските дарове, зеленчуците и гъбите също са много важни. Рибата и морските дарове съдържат необходимия ни йод, както и огромен набор от микроелементи и витамини.

Диетологът Инна Кононенко обяснява в своя блог колко полезни са морските дарове. Например, 100 грама миди съдържат 16 процента от дневния протеин с аминокиселини, които не се съдържат в рибата или говеждото месо. Скаридите съдържат провитамин А за зрение, витамини от група В за укрепване на косата и ноктите, витамини D и Е, които поддържат кръвоносната система, витамин С, който е полезен за имунитета.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Храм в Поморие набира средства за реставрация на икони Вече е започнал и процеса по отстраняването на деструктирали лакови покрития Трима непълнолетни задържани за нападението над мъж в столичен мол Раненият от хулиганите е служител на търговския център
Без паника! Зимата смалява пенисите с 50% Просто влезте в топла стая или си вземете хубава топла вана и ще се оправите, посочват експерти 6 начина да разберете дали връзката ви с любимия е реална или е просто илюзия Това вълшебно чувство „любов от пръв поглед“ може да не е толкова истинско
4 зодии, които обичат да симулират щастие Ето кои са те  Най-вкусната и мека домашна питка с мак и сусам Вижте рецептата
Храните, които борят стреса, напрежението и безпокойството Тези храни и напитки ни помагат да се отървем от негативните емоции и да си дадем поне малко спокойствие Тийнейджъри нападнаха продавач е столичен мол 16-годишните хулигани избягали, извикаха полиция и линейка в търговския център
Йордан Цонев: Санитарният кордон не ни притеснява Ние не сме участвали в нито една коалиционна конфигурация, когато Бойко Борисов е бил премиер, заяви още той Ще донесе ли новата седмица затопляне на времето Над планините ще бъде предимно слънчево с разкъсана облачност
Общините борят боклука с вдигане на промилите Повече с 2000 тона Дянков: Много вероятно е да влезем в еврозоната през 2028-2029 година Инфлацията, дефицитът и още други дупки са все още спънка за влизането ни в еврозоната, посочва екс финансовият министър