Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ябълков щрудел-баклава

Ключови думи: ябълков щрудел баклава, флагман

Представяме ви една вкусна рецепта, която съчетава два от най-любимите домашни десерта, които се приготвят в сезона около Коледа, а именно ябълков щрудел и баклава. Комбинираният сладкиш е постен. Хрупкавият отвън сладкиш, но мек и сочен отвътре, е сравнително лесен, но все пак си пригответе един час за приготвянето му. Количеството ще ви стигне за около 15 парчета.

А ето и какви продукти ще са ви необходими:

3/4 чаша смесени ядки – орехи и шамфъстък, нарязани на ситно или счукани
1/4 чаша кафява захар
1/4 чаша мед (течен)
1 чаена лъжичка канела
3 големи ябълки, обелени и нарязани на малки парченца или настъргани
16 листа фини кори за баница
1/2 чаша кокосово масло, разтопено
За сиропа
вода – 0,5 л
захар – 500 г
сок от половин лимон или едно пакетче ванилия (по желание)

Смесете захарта с водата, добавете прясно изстискания лимонов сок. Постепенно загрейте сместа на котлона, като бъркате непрекъснато. Оставете сиропа да кипне, варете 3-4 минути на умерен огън, след което отстранете от котлона. За сиропирането на този сладкиш използвайте около една чаена чаша сироп.

Как да приготвите баклавата с ябълки:
Загрейте фурната до 180 градуса. В купа смесете ядките с кафявата захар, 1/4 чаша мед, канелата и ябълките. Оформете (нарежете) корите по размера на вашата тава. Дръжте корите покрити с влажна кърпа, докато приготвяте другите неща, за да не изсъхнат. Намажете дъното на тавата с разтопеното кокосово масло. Сложете един лист кора и я намажете с кокосово масло. След това подредете още два листа кора, като всяка една я мажете с масло. Разпределете една трета от ябълково-ядковата смес върху третата кора.
След това наслоете още три листа кори, като всяка една намазвате с кокосовото масло. После разпределете втората третина от ябълково-ядковата смес. Повторете още веднъж това действие – три кори, последната третина от сместа. Най-отгоре поставете четири фини кори, като всяка една мажете с кокосово масло.

Изрежете четири или пет паралелни линии през баклавата, след това изрежете линии по диагонал. Това ще образува диамантени форми.

Печете около 45 минути, докато горната част стане хубава и златиста. След като извадите десерта от фурната, изчакайте го да изстине и тогава го залейте с горещия захарен сироп. Оставете баклавата да се охлади напълно, преди да я сервирате или покриете с кърпа.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Сеизмичната последователност в морския район на Анидро, между Санторини и Аморгос, е в относителен спад
Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Със старта на новия сезон на "Ергенът" името на Виктор Русинов се оказа едно от най-често споменаваните в родния ефир Пенсията да стане поне 1000 лева За това настояват пенсионери 
Получи 1100 лева сметка за вода В стопанския двор до тях имало авария, която навъртяла рекордната сметка Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Заради заклано прасе, мнозина я намразиха 
Има ново гадже, но го крие Това подсказва най-новата песен на певицата – „Сините ти очи“ Тази турска звезда заведе семейството си на скъпа почивка Плащат по 500 долара на вечер на Малдивите, ще останат там поне до март
Риалити звезди станаха родители Неделчо записва подкаст, докато Ния ражда Тази кифла от Ергенът е новата на милионера Гущеров Високата блондинка и милионерският син повече от два часа се забавляваха в заведение на малка уличка, успоредна до булевард Витоша
Спешни мерки след този бой ММС осъди хулиганските прояви Новият сезон на това предаване започна с разтърсваща история Първата мисия за сезона ги отведе в монтанското село Горна Вереница, където един 8-годишен герой и неговият всеотдаен дядо оцеляваха в стара, рушаща се къща