Ябълков щрудел-баклава
Представяме ви една вкусна рецепта, която съчетава два от най-любимите домашни десерта, които се приготвят в сезона около Коледа, а именно ябълков щрудел и баклава. Комбинираният сладкиш е постен. Хрупкавият отвън сладкиш, но мек и сочен отвътре, е сравнително лесен, но все пак си пригответе един час за приготвянето му. Количеството ще ви стигне за около 15 парчета.
А ето и какви продукти ще са ви необходими:
3/4 чаша смесени ядки – орехи и шамфъстък, нарязани на ситно или счукани
1/4 чаша кафява захар
1/4 чаша мед (течен)
1 чаена лъжичка канела
3 големи ябълки, обелени и нарязани на малки парченца или настъргани
16 листа фини кори за баница
1/2 чаша кокосово масло, разтопено
За сиропа
вода – 0,5 л
захар – 500 г
сок от половин лимон или едно пакетче ванилия (по желание)
Смесете захарта с водата, добавете прясно изстискания лимонов сок. Постепенно загрейте сместа на котлона, като бъркате непрекъснато. Оставете сиропа да кипне, варете 3-4 минути на умерен огън, след което отстранете от котлона. За сиропирането на този сладкиш използвайте около една чаена чаша сироп.
Как да приготвите баклавата с ябълки:
Загрейте фурната до 180 градуса. В купа смесете ядките с кафявата захар, 1/4 чаша мед, канелата и ябълките. Оформете (нарежете) корите по размера на вашата тава. Дръжте корите покрити с влажна кърпа, докато приготвяте другите неща, за да не изсъхнат. Намажете дъното на тавата с разтопеното кокосово масло. Сложете един лист кора и я намажете с кокосово масло. След това подредете още два листа кора, като всяка една я мажете с масло. Разпределете една трета от ябълково-ядковата смес върху третата кора.
След това наслоете още три листа кори, като всяка една намазвате с кокосовото масло. После разпределете втората третина от ябълково-ядковата смес. Повторете още веднъж това действие – три кори, последната третина от сместа. Най-отгоре поставете четири фини кори, като всяка една мажете с кокосово масло.
Изрежете четири или пет паралелни линии през баклавата, след това изрежете линии по диагонал. Това ще образува диамантени форми.
Печете около 45 минути, докато горната част стане хубава и златиста. След като извадите десерта от фурната, изчакайте го да изстине и тогава го залейте с горещия захарен сироп. Оставете баклавата да се охлади напълно, преди да я сервирате или покриете с кърпа.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар