Коледната трапеза в Бургас ще ни излезе доста скъпо
Най-скъпо ще ни струва Коледната трапеза в Русе и Бургас. Това сочат данни на Системата за агропазарна информация, която всяка година изчислява колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника, пише „Труд“. В крайдунавския град за 4-членно семейство трапезата ще струва близо 115 лева, а край морето - 110 лева. Най-евтино ще посрещнат Коледа в Благоевград - трапезата излиза 103 лева.
Средно за семейство с две деца са нужни над 106 лева за менюто за Коледа у нас тази година. В кошницата влизат най-необходимите продукти, от които приготвяме ястията за празника. Според САПИ са нужни 2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки и банани. Разбира се, не може и без кисело зеле, затова в списъка са добавени и 2 килограма от туршията. Експертите залагат и продукти за приготвянето на баница като масло, яйца, кори, краве сирене и кисело мляко. В коледния списък са включени още бутилка ракия, вино и естествено - шампанско. Най-големият разход ни излиза месото, като най-скъпо то струва в София.
За 2 килограма вратни пържоли столичани ще платят близо 24 лева, докато във Варна сумата ще бъде 21,30 лева. Следващият сериозен разход на трапезата е ракията за тези, които нямат домашно производство. Бутилката от 0,750 литра излиза от 8,85 лева в Благоевград до близо 12 лева в Русе. Там плащат най-много и за бутилка червено вино - 8,50 лева, а най-ниска е цената в Ловеч - 5,80 лв. В дните преди Коледа, когато започва масовото пазаруване, цените у нас остават стабилни, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.
С 3 на сто са поевтинели пилешките бутчета и замразеното пиле на едро. Надолу са и цените на колбасите, като трайните варено пушени са поевтинели с близо 7% за седмица, а кренвиршите - с 4 на сто. По-малко плащаме и за моркови и лук, чесън и червени чушки. Макар и слабо поскъпване е регистрирано при доматите и краставиците съответно с 3 и 5 на сто.
Добави Коментар