Двоен скок: 100 лева струва трапезата на Бъдни вечер
Трапезата за Бъдни вечер тази година ще ни излезе почти двойно по-скъпа, заради скока на цените на основни продукти. Ако за миналата година между 40 и 80 лева са били нужни за четиричленно семейство, за да посрещне християнския празник, сега при всички случаи пригответе поне 100.
Както се знае, на масата трябва да има минимум 7 и максимум 11 постни ястия, затова и покупките не са никак малко. Задължителни блюда за празничната вечер са постна питка с паричка, боб на фурна или яхния, лозови и зелеви сарми, пълнени чушки с боб, ошав, жито, плодове, печена тиква, ядки.
Едно от основните традиционни ястия – бобът, който е на почит на празничната трапеза, върви средно по 3,72 лв. за кг. на едро, което е с 8,5% повече от миналата година по това време. Пакет боб от 500 г. в момента струва около 3 лева в магазина. Добавките за ястието - зеленчуците, нужни за яхнията или бобената чорба, няма да ви излязат много – глава лук, два-три моркова, чушки и домат ще ви струват не повече от 3-4 лева.
Ако не сте си изсушили чушки, които да напълните, може да си купите пакетче от 5-6 бройки, за около 2,50-2,80 лв.
Тази година и цената на зелето никак не е щадяща – тя е с 15% по-висока от миналия декември, като по борси и тържища върви по 63 ст. за килограм. Сега кило зелки най-често се търгува по 90 ст. или по левче за килограм, заради което и много от домакинствата сложиха по-малко количество в бидоните за зимнина, пише lupa.bg.
Колкото и да е незабелязано, вдигна се и цената на ориза, който в момента се намира за 1,90 до 2,40 лв. за килограм, така че автоматично и сармите за празничната трапеза ще ни излязат по-скъпи.
Що се отнася до сармите – лозовите листа са по-евтини от зелевите – цената им тръгва от 1,50-1,70 лева и достига до 2-2,50 за буркан от 700 мл. Килограм кисело зеле струва до 1,50 лв. Колкото до плънката, традиционно тя се прави с ориз и стафиди. 100 грама стафиди можете да купите за 1,20-1,30 лв.
Различно е положението и с традиционната погача – цената на брашното е нараснала с 6,3% за година и на едро е малко над 1 лв. за кг. В магазина, за кило обикновено бяло брашно трябва да отделим около 1,50.
Потребителите най-много се ядосват на цената на олиото, чието поскъпване е наистина рекордно – то скочи с цели 25% до 2,57 лв. на едро за бутилка от един литър. В момента в повечето магазини, бутилката струва около 3-4 лева.
Празничната баклава също ще бъде ударена от ценовите промени, заради скъпата захар – цената й се е покачила с 8% от миналата година. В момента, цифрата на едро е 1,34 лв. за кг.. В момента пакет захар, особено ако държите на по-безвредната кафява или тръстикова ви излиза най-малко 2 лева за килограм, а на повечето места и до 2,50-2,80 лв., освен ако няма намаления.
Тази година салатата все пак няма да ви излезе твърде солено, освен ако не добавите глезотии като бейби спанак, рукола и семки. Цените на оранжерийните домати се понижиха през миналата седмица с 22% до 2,05 лв. за кг. на едро. Така те са с 8,5% по-евтини от декември миналата година.
Оранжерийните краставици пък са с 16% по-ниски на годишна база. По пазарите и хипермаркетите може да ги купите от 2 до 3,50 лева, в зависимост от това дали са внос или родно производство. Българските се намират за около 2,20 за кило.Естествено, зеленчуковото предястие може да ви излезе и без пари, ако сте направили зимнина – чушки, или царска туршия.
Празничният сладкиш – дали ще е тиквеник или баклава ще ви удари в джоба най-вече с цените на орехите. 500 грама орехи с черупки се продават по веригите за около 3,80 лева. Ако обаче купувате от магазините за ядки, цената скача и белените отиват на 16 лв. за килограм. Ядките обаче се предлагат на пазара и пакетирани, като 100 грама например са 1,80-2 лв.
Самата тиква върви сравнително евтино. За 3-4 лева бихте могли да си купите необходимото количество за тиквеник и печена тиква. Корите за баница варират от 1,50 до 2,50 лева в зависимост от производителя. А килограм захар (за баклавата ще ви трябват големи количества) струва около 2 лв.
Задължителният ошав се предлага в микс от сушени плодове в пакетчета – най-често ще ги намерите със сливи или фурми. 300-400 грама бихте могли да си купите за около 2,50 – 4 лв.
И, естествено, всеки ще нареди и плодове на масата за Бъдни вечер. Ябълките пък са поскъпнали с около 9% за година. В повечето хипермаркети, най-ниската цена за най-консумирания плод е около 1,60-1,70 за килограм. По-скъпите сортове обаче вървят между 2,50 и 3 лева. Портокалите вървят по около 1,60 до 2 лева в различните магазини, мандарините – към 2,50, а бананите между 1,80 и 2,60, като на промоция ги предлагат и за 1,69. Това е и вариантът да купите по-голямо количество от южните плодове, което ще ви спести някой лев от празничния бюджет.
Разбира се, сметката ви ще скочи, ако включите вино в менюто – пригответе още поне 20-ина,30 лева за две бутилки червено вино.
За тези, които искат да наредят по-бързо празничната трапеза, без да стоят до печката, има вариант. Те могат да си купят направо готов комплект с постните ястия. Това може да стане и с обаждане по телефона в ресторантите, а има и вариант за поръчка онлайн. Цените на менютата са различни – най-евтините струват 30-ина лева, но по-богатите менюта са до 100-120 лева в по-скъпите заведения, които предполагат и по-качествени продукти.
- 250 г. боб Кръстев - 1,1
- кисело зеле домашно - 1,20
- Чушки - 12 броя замразени - 1,5
- яйца 3 бр.- 0,75
- сирене 300 г. - 2,4
- лозови листа - 2 лв.
- гъби за постните сарми - 350 г. - 2,5
- ориз - 150 г. - 0,5 лв.
- салати постни два вида - 5 лв.
- ядки, сушени плодове - 10 лв.
- люти чушки - 1,5 лв.
- хляб Италиански - 1,9 лв.
- вино - 1,5 л. - 10,5 лв
Е нашата сметка е 40,85 лева, ако добовим и 0,5 л ракия домашна - 4 лева, стават 45 лева!
Какви 100 (сто) лена Ви гонят, не разбирам?