Искаме точна дата за отваряне на заведенията, ако ще и да е 1 февруари – несериозно е да се отлага
Днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще настоява ограничителните мерки срещу ковид да останат и след 21 декември. Последва остра реакция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Какво мислят обаче от Българската асоциация на заведенията (БАЗ)? Потърсихме за коментар един от нейните председатели - Ричард Алибегов.
- Г-н Алибегов, от БХРА излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов и до Марияна Николова - от 21 декември да се отворят заведенията в хотелите или да има компенсации. Вашата асоциация предвижда ли подобни действия?
- Ние сме пуснали още миналата седмица писмо към всички институции да се спази обещаният срок от 21 декември, и заведенията извън хотелите, които ние представляваме и които са 23 хиляди, да бъдат отворени.
- Днешното изявление на здравния министър противоречи ли на обещанията, които са дадени?
- Ами те си противоречат горе-долу през цялото време. Едните лекари казват едно, излиза някой друг и казва друго, от щаба казват трето... Липсата на единомислие при лекарите и при щаба е проблемът в цялата работа. Това води и до липса на предвидимост. Няма как да знаем какво ще се случи. Ние искаме точни дати – кога ще отворим ние, кога ще отворят нощните заведения, кога ще отворим бранша. Точни дати! Ако ще да е 1 февруари, но да се каже сега. Да няма такива отлагания – една седмица, десет дена... Това е несериозно.
- Все пак не зависи ли от броя на заразените това, което се случва?
- Ако говорим за борене на пандемия, то тогава трябваше да се затворят всички хипермаркети – за играчки, за дивани, за обзавеждане вкъщи. Нали разбирате, че това не е първа необходимост? Тук очевидно здравното министерство не бори никаква пандемия в момента. Хиляди души влизат в тези обекти – много повече, отколкото във всяко едно заведение. Стоят вътре по два часа и половина. Какво бориме?! Здравното министерство, за да може да затвори училищата, трябваше да затвори и заведенията - защото не отивало да се затворят училищата, а заведенията да стоят отворени. Това е борбата в момента. Реално, ние искаме да борим пандемията с едни затворени заведения и фитнеси. Защото молът не е затворен – вие може да се разхождате там реално.
- Така е, но малко хора влизат в него, като няма работещи магазини.
- По принцип казвам – че не е затворен. Единственото, с което борим пандемията, са ресторанти, нощни заведения и фитнеси. С тези три неща ние мислим, че можем да спрем някаква пандемия. А в същото време в хипермаркетите хиляди души се бутат часове наред. Нали разбирате как изглежда отстрани това?
- Доколкото се разбра, ще има дискусия в правителството (за мерките след 21 декември). Очаквате ли министри да защитят Вашия бранш? Кои?
- Очакваме защита и от министъра на туризма, и от министъра на икономиката, както и от Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.
- Как се справят ресторантите с храните по домовете през последните две седмици?
- Тези, които имат развита мрежа за храна по домовете, се справят що-годе, но пак казвам – в България тази схема не е дотоколкова разработена, че тя да може да издържа един търговски обект. Около 8-10% от оборота е онлайн. С 10% от оборота вие няма как да издържате цялото заведение с всичките му разходи.
- А има ли добро развитие с мерките за помощ от страна на правителството?
- От днес тръгна мярката „24 лева“, която се изплаща първо на затворените през ноември нощни заведения. За януари сме договорили, ако има затворен бранш, да получат около 75% от осигурителния си доход вече, а не 24 лева на ден. И чакаме тази седмица да бъде обявена помощта за бизнеса, която връща 20% от оборота от 2019 г. за затворения месец. Примерно, ако обект е затворен през декември 2020-а, в тази криза той ще получи помощ 20% от оборота през декември 2019 г., за да може да си плати наем, режийни разходи... Защото обектът си произвежда разходи, въпреки че е затворен.
- Настоявате ли за диференциран подход спрямо ресторантите и нощните заведения или смятате, че те трябва да се третират на равна нога?
- Абсолютно наравно! Ние сме един бранш. Подходът трябва да е един и същ. Лошото е, че в Европа подходът е диференциран и най-вероятно в България ще се случи същото, но това не е по наше желание. Ние сме взаимно свързани.
Тезата му е следната: само със затваряне на заведения нямало да се спре вируса и следователно ни отворете отново или затворете всичко.
Абсолютоен глупак... той утре ще каже и болниците и аптеките да затворим...
Чалготеката и бардака може и без тях.
Същото е и в останалите сектори, хората които носят най-малко доход, първи го отнасят, съкращават ги, те остават на улицата. Няма незасегнат сектор от цялата криза.
Само че разликата е в това че в ресторантите и заведенията сядаш да ядеш и пиеш без маска, а в магазините си с маска. А относно двата часа за които говори господина, няма нищо вярно. Влизаш и пазариш за максимум 15-20 мин.
п.п
Типично за Ганьо е "Щом на мен е зле, и на комшията трябва да му е зле".
Да не би от там да идва най-големия келепир за народа?
Работа има и е заводи и фабрики и магазини и офиси и в строителството.
Те не са спряли просто ще трябва кръчмарите да работят нещо друго.
Не по цял ден да кибичат на кафето и да прибират парите.
Да кажем 50% от данъците които са платили за предходната година.
Ама дали ще са навити така?
За собствениците НИЩО те са бизнес като не върви да затварят.
Като правиха хиляди печалба лятото да не би да платиха повече данък?
чи то не останало ,бе
Живота и здравето на хората е по-важно от келипира на кръчмарите.